Avlösning i Sheberghan

Efter tio veckor i Afghanistan har jägarplutonen från Arvidsjaur nu fått avlösning. I förra veckan anlände ett 30-tal nya soldater till Forward Operation Base Monitor i Sheberghan.

Nyanlända soldater ur I 19:s strategiska reserv får utbildning i minsökning. Foto: Kajsa Linnarsson/Försvarsmakten
Utbildningen hölls på Camp Monitor utanför staden Sheberghan.
Utbildningen hölls på Camp Monitor utanför staden Sheberghan. Foto: Kajsa Linnarsson/Försvarsmakten
Utbildningen hölls på Camp Monitor utanför staden Sheberghan. Foto: Kajsa Linnarsson/Försvarsmakten

På grusplanen innanför murarna tränar soldaterna på att hantera minsökare. Det gäller att hitta varenda metalldel och sladd som övningsledningen gömt. I Afghanistan är IED:er (improvised explosive devices), alltså hemmagjorda bomber, ett av de största hoten och det gäller att vara väl förberedd.

– Vi är ett bra gäng och har ju känt varandra i två år nu. Vi har gjutits samman genom hårda övningar. Det känns bra att vara här med just de här grabbarna, säger Rikard Andersson, 21, som är i Afghanistan för första gången.

I början av oktober tog I 19 i Boden över uppdraget som strategisk reserv från P 7 i Revingehed. Det innebär att I 19 har i uppdrag att vid behov understödja bland annat svenska Afghanistanstyrkan med förstärkningspersonal.

Den nyanlända plutonen kommer liksom sina företrädare från Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. De ska stanna till den sista mars och vara beredda att stödja pågående operationer. Men mest kommer det troligtvis att handla om rutintjänst som vakt och eskort.

– Det är viktigt att även i samband med rutintjänst kunna upprätthålla fokus under lång tid. Det kan vara en extra stor utmaning för jägarsoldater som normal sett vistas långt ifrån camper och bekvämligheter. Men jag är övertygad om att den nya styrkan kommer att lösa sina uppgifter på bästa sätt, säger major Joakim Eriksson, skvadronchef. 

Plutonen som nu återvänder till Sverige kommer åter att ställas i beredskap och vid behov sättas in i Afghanistan igen.