70 dagar i en annan verklighet

I slutet av november förra året ryckte 400 deltagare in på fyra olika platser i Sverige till Försvarsmaktens och Arbetsförmedlingens samarbetsprojekt, förberedande militär utbildning (FMU). En av deltagarna var Zina Chomille som startade sin utbildning i Boden. Hon är född i Irak men kom till Sverige 1986 och har bott här sedan dess. Under en första intervju på inryckningsdagen tyckte Zina att det skulle bli spännande. Och hur blev det?

Zina Chomille, är nöjd med tiden under förberedande militära utbildningen och är nu på väg hem efter muck. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Delar av de muckande eleverna från förberedande militära utbildning (FMU) i Boden
Delar av de muckande eleverna från förberedande militära utbildning (FMU) i Boden Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Mats-Einar Wallin, ställföreträdande kompanichef.
Mats-Einar Wallin, ställföreträdande kompanichef. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Delar av de muckande eleverna från förberedande militära utbildning (FMU) i Boden Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Mats-Einar Wallin, ställföreträdande kompanichef. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

– Den blev nästan så spännande som jag trott – en miniutmaning i livet. Visst hade jag hoppats på lite hårdare och tuffare - allt för att testa mina egna gränser. I övrigt är jag mycket nöjd med tiden i Boden. Både Försvarsmaktens utbildning och den civila har varit bra. Jag vill verkligen rekommendera den till de som vill känna på arbetet inom Försvarsmakten. Ett tips är att tänka på innan utbildningen är vad man vill göra senare i livet, säger hon och fortsätter:

– Visst har det funnits mindre bra saker. Till exempel informationen några av deltagarna fick innan utbildningen - vad som gällde och vad som skulle ingå. Det är ju dessutom första gången Försvarsmakten tillsammans med Arbetsförmedlingen genomför den här utbildningen så de får lära av misstagen - men som sagt - jag är jättenöjd.

Zina och hennes kompisar på FMU har hunnit med mycket under sina 10 veckor.
– Vi har bland annat badat isvak och sovit i tält. Jag har lärt mig att klara av kylan och det är jag jätteglad för. Utbildningen hade gärna fått vara längre så vi fått lära oss mer om Försvarsmaktens ledarskap. Det var faktiskt en slump att jag anmälde mig till utbildningen men eftersom jag tycker Försvarsmakten har en viktig uppgift att fylla, både i Sverige och utomlands så kändes det helt rätt.

Mats-Einar Wallin, ställföreträdande kompanichef:
– Det har varit en intressant och lärorik tid för oss officerare. Ingen dag har varit den andra lik. Elevernas olika bakgrund och erfarenhet och i vissa fall språkförståelse har satt oss på prov.  Ett är då säkert att, de som var intresserad att genomföra GMU redan före denna utbildning har blivit mer intresserade. Jag tror också att de fått se vad som krävs för att jobba i Försvarsmakten idag. Nu kommer vi och sätta oss ner och genomföra en grundlig utvärdering och förbättra det som behövs inför nästa FMU, avslutar Mats-Einar Wallin.

Erik Kailuenan, Stockholm:
– Jag är jättenöjd med både Folkuniversitetets civila utbildning och Försvarsmakten. Visst var det lite stökigt på grund av en del avhopp i början. Nu har jag i alla fall jag sett vad som krävs för att vara anställd i Försvarsmakten och ser fram emot att söka GMU omgång 5.

Utbildningen genomfördes av officerare från I 19,A 9, F 21 och SkyddsC.