Kapacitet, lust och energi

De som inte gjort den oroar sig, de som gjort den gillar den. Det handlar om 62:a luftvärnsbataljonens patrulltävling som alltid ingår i krigsförbandskursen för nyinryckta soldater. Tävlingen pågår under en lång heldag och innehåller många olika moment och problemställningar av teoretisk, praktisk eller fysisk grund.

Hinderbanan provocerar och ger adrenalin och pulspåslag. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Snabb analys av uppgiften, start om fem minuter.
Snabb analys av uppgiften, start om fem minuter. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Val av metod och drillad inlärning ger bästa resultat i momentet, Ak5 isär och ihop.
Val av metod och drillad inlärning ger bästa resultat i momentet, Ak5 isär och ihop. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Mörkerskjutning var ett av finalmomenten.
Mörkerskjutning var ett av finalmomenten. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Snabb analys av uppgiften, start om fem minuter. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Val av metod och drillad inlärning ger bästa resultat i momentet, Ak5 isär och ihop. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Mörkerskjutning var ett av finalmomenten. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten

Under patrulltävlingen provas kunskaper och färdigheter hos enskilda i 15 olika delmoment. Det är även här som grupperna utsetts för fysisk belastning och viss stress. Cheferna jobbar tätt tillsammans med sina soldater under patrulltävlingen för att stödja, bygga ett team och även se vilka utbildningsbehov som finns hos person och på plutonen. Tävling är ett mycket bra och mångsidigt verktyg som ger soldaten självinsikt och cheferna en massa bra kunskap om hur gruppen fungerar.

Hinderbanan provocerar och inspirerar men i huvudsak ger den adrenalinpåslag, en massa mjölksyra och den bygger laget. Det är inte det lag som har de starkaste individerna som vinner. Det hjälper lite att ha en 5-kampare i landslagsklass, vilket några lag har haft, men det är det lag som har bäst samarbete och taktik som vinner hinderbanan. Tidtagaruret stoppas när den tredje personen går i mål så det gäller att se till att ha minst fyra personer i täten vid det sista svåra höjdhindret för att snabbt få över tre personer, med krafter kvar, som kan spurta in i mål. Ofta har vi sett att lagets tredjeman har fastnat före planket och har inte egen kraft att ta sig över eller någon lagkamrat som kan hjälpa till.

De flesta tycker att hinderbanan var roligast, tätt följd av skyttet och manöverprov med fordon. Svårast var teoriprovet och sambandsstationen, där det gällde att känna till Radio 180. Genomgående för patrulltävlingen var att använda lagets samlade kunskap och ha en stor erfarenhetsbredd från olika uppgifter i armén.
 
Efter att tolv stationer avverkats, återsamlades de tävlande, resultaten summerades och en ny ordning för jaktstart fastställdes inför de avslutande momenten orientering med sjukvård och mörkerskjutning.
– Vi vann på vår jämnhet, var bäst på hinderbanan, sämst på handgranatkastningen men det var samarbetet som gjorde att vi vann, säger det vinnande laget. De gick ut två minuter efter ledande lag, men var närmare fyra minuter före silvermedaljörerna.
   
När sista lags sista man gått i mål avslutas dagen med dusch, kort återhämtning och därefter en god och efterlängtad middag på Luftvärnsregementets mäss. Det är i sofforna och sittgrupperna som krigsförbandskursen summeras. Det är också här som stridsgruppens lagkänsla förstärks och förväntningarna på kommande krigsförbandsövning skapas.

– Det har varit en bra KFK och jag blir glad när jag ser enskildas och gruppers kapacitet, lust och framför allt deras energi, säger stridsgruppschefen Oskar Hullegård. Nu går bataljonsstaben in i planeringsfasen av kommande krigsförbandsövning som kommer att genomföras under sensommaren 2013.