Ungdomar väljer ett aktivt höstlov

29 ungdomar väljer att spendera sitt höstlov på kurs i Halmstads garnison. Under veckan fick de bland annat prova på att flyga flygsimulator, titta närmare på stridsvagnar och stridsfordon, skjuta luftgevär och lära sig om hur en skadad ska tas om hand.– Det har varit både kul och lärorikt, säger deltagarna Kevin Ankarstam och Anja Basic.

Sjukvårdsutbildning i hur ett avsnörande förband, en så kallad tourniquet, läggs. Foto: CHristian Lövgren/Försvarsmakten
Kevin Ankarstam och Anja Basic går på kurs under höstlovet.
Kevin Ankarstam och Anja Basic går på kurs under höstlovet. Foto: CHristian Lövgren/Försvarsmakten
Kevin Ankarstam och Anja Basic går på kurs under höstlovet. Foto: CHristian Lövgren/Försvarsmakten

Kevin Ankarstam, 16, och Anja Basic, 18, är två av ungdomarna på kursen som Försvarsutbildarna arrangerar under höstlovet. Genom Försvarsutbildarna Ungdom och Flygvapenfrivilliga är de redan vana vid militära regler och att gå i uniform.
– Vi övar ofta två gånger i månaden, berättar Kevin som varit med i Västanstångs ungdomsavdelning i två år.
– Det kul att vara med i Flygvapenfrivilliga för det finns också alltid något att göra på skolloven, hakar Anja på. Vad skulle jag annars gjort under höstlovet? Jag gillar inte att bara sitta still.

Det roligaste momentet under kursveckan i Halmstad tycker både Kevin och Anja har varit de olika simulatorerna de fått prova på. De har fått flyga JAS 39 och SK 60-simulatorer på Försvarsmaktens tekniska skola, men också testat simulatoranläggningen för luftvärnsrobotsystem 70 på Luftvärnsregementet.
– Fast det nyttigaste är nog sjukvårdsmomentet, säger Anja.
– Det är något som återkommer ofta, men också något man inte kan få för mycket av, tycker Kevin.

Anja Basic vill också ge en ros till de instruktörer hon stött på under veckan i Halmstad.
– De är väldigt roliga och inte så stränga som de kan vara på andra ställen. Det blir ändå inte slarvigt eller stökigt, för alla har stor respekt för dem.
– Det är inte alls som i skolan, säger Kevin. Där kan det bli ganska stökigt ibland, men jag tror att det beror på att alla inte vill vara i skolan. Här är vi alla för att vi vill.

Framtid i försvaret

Både Anja och Kevin har ett genuint intresse för det militära och båda ser framför sig ett yrkesliv i Försvarsmakten. Första stoppet på den resan bli den grundläggande militära utbildningen (GMU). Sedan siktar Kevin på att bli jägarsoldat på K 3, medan Anja allra helst vill bli JAS-pilot på F 7.
– Men vi fick titta närmare på stridsvagn 122 och pansarterrängbil 203 igår och visst hade det varit roligt att arbeta med något av de systemen också, säger Anja, för kanske är det Försvarsmakten som arbetsplats som lockar mer än ett specifikt yrke.
– Alla jag har träffat i försvaret har kul på sina jobb. Från befälen till GMU-rekryterna. Kollegorna blir som en andra familj på ett sätt som jag inte tror finns någon annanstans.
– Och så sträcker man på sig lite mer när man säger att man är i försvaret, fortsätter Anja Basic.