Sjötransportenheten testar framtida båtoperatörer

Som båtoperatör vid Sjötransportenheten (STE) kan man utsättas för fysiskt krävande situationer och komplexa problem. De som söker sig mot en tjänst som operatörer vid STE måste därför genomgå ett särskilt uttagningstest. I helgen påbörjades den första delen av uttagningstesterna för de sökande.

Uttagningstesterna innehåller bland annat fälttester. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Det är en fördel att ha god vattenvana inför uttagningstesterna.
Det är en fördel att ha god vattenvana inför uttagningstesterna. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Sökande mot STE måste inte bara vara fysiskt starka. Under testerna mäts många olika individuella förmågor.
Sökande mot STE måste inte bara vara fysiskt starka. Under testerna mäts många olika individuella förmågor. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Fälttesterna mäter bland annat styrka, kondition och soldatfärdigheter.
Fälttesterna mäter bland annat styrka, kondition och soldatfärdigheter. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Det är en fördel att ha god vattenvana inför uttagningstesterna. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Sökande mot STE måste inte bara vara fysiskt starka. Under testerna mäts många olika individuella förmågor. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Fälttesterna mäter bland annat styrka, kondition och soldatfärdigheter. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Under våren inledde STE rekrytering och i veckan började uttagningstesterna. I det första skedet skall de sökande genomföra fälttester. Här testas bland annat soldatfärdighet, styrka och kondition samt problemlösningsförmåga. Fälttesterna genomförs både enskilt och i grupp.

– Vi genomför uttagningstesterna för att få fram rätt typ av människor med rätt fysiska förutsättningar och rätt tankesätt för tjänsten som båtoperatör. Vi tittar efter många egenskaper och det är inte bara den fysiska prestationsförmågan som spelar roll. Det är en sammanvägd bild av varje individ där förmågor som social och empatisk förmåga också är viktiga egenskaper, säger örlogskapten Joakim Sjöström, chef för STE.

STE är en del av Första ubåtsflottiljen men är också en stödenhet till Försvarsmaktens specialförband. STE genomför snabba övervattenstransporter med mindre enheter. Enheten har hög beredskap och kan fungera självständigt med egen ledning. Som båtoperatör framför man en rad olika mindre båtar, bland annat gruppbåt och RHIB (Rigid Hull Inflatable Boat). Personalen vid STE är eftertraktad i fler delar av Försvarsmakten och deltar också i övningar och insatser.

Tjänsten är fysiskt krävande och kräver förberedelser. Alla är välkomna att söka men för att kunna prestera bra under testerna krävs bland annat erfarenheter som soldat eller sjöman.

– Man bör åtminstone ha gjort en militär grundutbildning innan man söker till STE, antingen en värnplikt eller grundläggande militär utbildning och skaffat sig några års arbetslivserfarenhet inom Försvarsmakten, säger Joakim Sjöström.

Uttagningstesterna genomförs i tre delar. När fälttesterna är avslutade går de sökande som är godkända vidare till medicinska- och psykologiska tester i Stockholm och Linköping.