Kosovostyrkan välkomnades hem

– Ni tar med er tre saker från den här insatsen. Ni har lyckats med er uppgift, ni har spridit en positiv bild av Försvarsmakten och ni har många nya erfarenheter som ni tar med er i ert fortsatta liv.

Många anhöriga var på plats för att hälsa sina soldater välkomna hem. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Arméinspektören inspekterar KS 25 innan han delade ut medaljerna.
Arméinspektören inspekterar KS 25 innan han delade ut medaljerna. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Arméns musikkår spelade för besökarna och under ceremonin.
Arméns musikkår spelade för besökarna och under ceremonin. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Arméinspektören inspekterar KS 25 innan han delade ut medaljerna. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Arméns musikkår spelade för besökarna och under ceremonin. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Det var arméinspektören Anders Brännströms budskap till de nyss hemkomna soldaterna i KS 25 (den 25:e svenska Kosovostyrkan) under medaljutdelningen på Trängregementet. Hela regementet stod uppställt för att se när soldater och officerare mottog Försvarsmaktens förtjänstmedalj för internationella insatser.

KS 25 har varit i Kosovo i sex månader och var baserade i två kommuner; Pristina och Gracanica. Deras uppgift har varit att ingå i samverkansenheter, Liasion and Monotoring Teams (LMT) och i den regionala ledningen Joint Regional Detachment (JRD). Jobbet för LMT har bestått av att samverka med lokalbefolkningen, borgmästare, poliser och företagsledare men också med sjukvårdare och hjälporganisationer för att säkerställa att överenskommelser mellan nationerna i området följs. JRD leder insatsen i regionen och har, förutom svenska team, även team från Tjeckien, Finland och Turkiet under sin ledning.

Ceremonin var en del av Trängregementets firande av regementets dag. Under uppställningen så reciterade också Trängregementets chef, överste Lennart Thomsen, soldaterinran för regementets rekryter som för tillfället genomgår den grundläggande militära utbildningen, GMU.

Många anhöriga hade samlats för att följa ceremonin men också för att, bland annat, titta på regementets verksamhet, träffa soldater och delta i de tävlingar som fanns. Kirurgiplutonen visade upp hur de tar hand om skadade vid olyckor, besökarna fick också se pansarterrängfordon lastas på lastbilar och titta på de övriga fordon och den beväpning som regementet har att tillgå.