Christers första granater i målet

Dimman lättar upp i målterrängen i takt med att regnet tilltar och Christer Holm, tidvis tjänstgörande soldat och till vardags sjuksköterska i Norrtälje, tar ut mål med hjälp av kartan och gruppens eldlednings- och observationsinstrument.

Med hjälp av eldlednings- och observationsinstrumentet, EOI, kan Christer Holm se om granaterna träffar målet. Foto: Mikael Sundqvist/Försvarsmakten
Mitt i prick! Christers första granater träffar perfekt.
Mitt i prick! Christers första granater träffar perfekt. Foto: Mikael Sundqvist/Försvarsmakten
Mitt i prick! Christers första granater träffar perfekt. Foto: Mikael Sundqvist/Försvarsmakten

Efter 12 timmars intensiv utbildning i eldledningstjänst är det dags för examensskjutning på 92:a artilleribataljonens krigsförbandsövning, KFÖ.
Christer, med bakgrund i marinen, ska för första gången i sitt liv ”plocka” ner artillerigranater, det vill säga leda indirekt eld. 

– Det skall nog gå bra att komma till verkan, Bekämpningssimulatorn som vi har tränat oss i är jättebra och under lugna förhållanden skall det gå fint, säger Christer Holm avspänt.

Daniel Johansson som är plutonchef och ansvarig för utbildningen berättar att varje grupp har någon tjej eller kille som har bakgrund i artilleriet för att möjliggöra en snabbare inlärning.
– Alla har fått utbildning i bekämpningssimulatorn och ungefär fyra timmars utbildning på eldlednings- och observationsinstrumentet, EOI, som är ny materiel för de flesta i plutonen, berättar Daniel Johansson.
– Att leda indirekt eld skarpt blir ”kronan på verket” efter den mycket korta och intensiva utbildningen. Utöver den rent artilleristiska utbildningen har de också hunnit med att öva strid såväl enskilt som gruppvist, fortsätter Daniel Johansson

Motiverade och fältvana

Innehållet och schemat för KFÖ:n har upplevts givande och intensivt.
– Bra att vi hunnit med personlig färdighetsträning, artillerispecifik utbildning och ren stridsutbildning, berättar reservofficeren och ställföreträdande plutonchefen Tobias Sundström.
– Alla är verkligen motiverade och det märks att flera har fältvana, men jag känner att jag har behov av att bättra på min fysiska status, säger Tobias Sundström insiktsfullt.

Skjutledaren Henrik Sandin, anger mål i terrängen och ”Fyr” kommer över radion. Granaterna slår ner och Christer har klarat av sitt elddop med betyg mer än godkänt.
– Med lite mer drill och övning kommer de att bli riktigt, riktig bra, säger Henrik Sandin.

Dimman har lättat och en dags skjutningar på Bodens södra skjutfält är över.
– Det blev vinst i premiären och nu återstår det att fortsätta övningen och stegringen så att även ”slutspelet kan vinnas”, avslutar plutonchefen Daniel Johansson.