Blod, svett och orientering med guldkant

Dubbla guld för Anna Elffors och ett för Jonas Nordström gav en riktig smakstart för Sverige i de nyinrättade nordiska militärmästerskapen i orientering. I den tuffa terrängen runt Hemvärnets stridsskola i Vällinge utanför Stockholm dominerade särskilt de svenska damerna stort.

Blodige finske löparen Jani Myllärinen gav sisun ett ansikte. Jani blev två på långdistansloppet. Foto: Torbjörn Gustafsson/Försvarsmakten
Dubbla guldmedaljören Anna Elffors vid kontroll i skogen under långdistansen som hon vann.
Dubbla guldmedaljören Anna Elffors vid kontroll i skogen under långdistansen som hon vann. Foto: Torbjörn Gustafsson/Försvarsmakten
Guldmedaljören Jonas Nordström rusar in till kontroll på långdistansen som han slutligen vann.
Guldmedaljören Jonas Nordström rusar in till kontroll på långdistansen som han slutligen vann. Foto: Torbjörn Gustafsson/Försvarsmakten
Dubbla guldmedaljören Anna Elffors vid kontroll i skogen under långdistansen som hon vann. Foto: Torbjörn Gustafsson/Försvarsmakten
Guldmedaljören Jonas Nordström rusar in till kontroll på långdistansen som han slutligen vann. Foto: Torbjörn Gustafsson/Försvarsmakten

I det första nordiska militärmästerskapet, Nordic Military Championships, som arrangerades av Försvarsmaktens idrotts- och friskvårdsenhet (FMIF) vid Militärhögskolan Karlberg tog Sverige tre guld.

Anna Elffors från Göta ingenjörregemente tog två och Jonas Nordström från Amfibieregementet ett. Förutom detta bärgades två silver- och fyra bronsmedaljer. Damerna dubbelsegrade dessutom på långdistans.

Resultaten i tävlingarna

På herrsidan var det en mycket tuff uppgift eftersom särskilt Finland genom den mycket meriterade Jarkko Houvila som under många år varit i världseliten civilt deltog, han tog totalt 2 guldmedaljer. Finske Jani Myllärinen visade prov på den berömda finska sisun och genomförde större delen av långdistansloppet ymnigt blödande från ett rejält jack i pannan. Trots erbjudande från funktionärerna om första förband fortsatte Jani  i full karriär för att slutligen bli två i loppet efter segrande Jonas Nordström. Försvarsmakten tog totalt hem tre guld, ett silver och fyra bronsmedaljer.

De svenska damerna dubbelsegrade på både medeldistans och långdistans Anna Elffors (etta) och Maria Jonsson( tvåa). På herrarnas långdistans blev det guld genom Jonas Nordström och brons till Pål Skogtjärn från Livgardet. I Damernas stafett drygade Anna Elffors och Maria Jonsson ut medaljskörden med ett silver samt att Carin Emlén, I 19, och Karin Stenbo, Högkvarteret, tog brons. I herrarnas stafett blev det en tredjeplats för duon Karl Walheim, I 19, och Jonas Nordström.

Nordiskt militärmästerskap i orientering

– I samband med Military World Games i Brasilien 2011föddes tanken på ett mästerskap när representanter började diskutera möjligheterna att införa ett nordiskt militärmästerskap i orientering (NMM).  Detta bejakades av samtliga och det slutades att ett första NMM skulle genomföras i Sverige hösten 2012, säger Lars Gerhardsson ansvarig för FMIF:s orienteringsektion.  NMM ska omfatta ett deltagande från respektive nation där antalet ledare och aktiva inte överstiger tre ledare, fyra damer och sex herrar, inalles 13 personer per nation. Disciplinerna omfattar en medeldistans, en långdistans samt en tvåmanna-stafett.

De huvudsakliga syftena med tävlingen är att ge respektive nations militära landslagslöpare ett tillfälle till tävling och träning samt bidra till en ökad och breddad rekrytering inom respektive försvarsmakt genom den marknadsföringseffekt tävlingarna kan ge.