Svenska mästarna provade på vår verklighet

– Kom igen, lite till, lite till! Hejaropen ekar i gymnastikhallen. På räcket hänger en svensk mästare och tar i av alla krafter. Hakan ska vara ovanför räcket.

Viktor Klintsten tyckte det var kul att prova på skytte.
Viktor Klintsten tyckte det var kul att prova på skytte. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Niklas Winroth hade provat att springa hinderbana tidigare.
Niklas Winroth hade provat att springa hinderbana tidigare. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Viktor Klintsten tyckte det var kul att prova på skytte. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Niklas Winroth hade provat att springa hinderbana tidigare. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten

– Det är jätteroligt, verkligen kul, säger Viktor Klintsten. Han är spelare i Storvreta innebandyklubb som vann SM förra säsongen.

På tisdagskvällen hälsar mästarlaget på i Försvarsmaktens verklighet. De får bland annat prova på Försvarsmaktens multitest, som man gör vid antagningsprövningen till officersutbildningen. I testet ingår armhävningar, sit-ups, upphopp, rygghäng och armhäng.

– Ni ska följa takten som piper, varken fortare eller långsammare, förklarar Ronny Eriksson, idrottsledare på Luftstridsskolan, när det är dags för sit-ups.

Armhäng mäts i tid. Den som hänger i räcket i 65 sekunder får 100 poäng. För att bli godkänd krävs 15 sekunder. Några av spelarna klarar maxgränsen, men det är jobbigt även för elitidrottare.

Under kvällen är spelarna uppdelade i fyra grupper. Lite regn och blåst hindrar inte alla från att ge max. Att prova på lite försiktigt verkar vara en okänd tanke i laget.

Hinderbanan ser vid första anblicken ganska kort och enkel ut, men visar sig ta ut sin tribut.

– Det var riktigt jobbigt, säger Niklas Winroth när han hämtat andan.

Vid nästa station får innebandyspelarna prova på det som i Försvarsmakten kallas problembaserat inlärande. Här får de ett tält med kamin, nedpackat i en säck och en låda. Sedan får de 15 minuter på sig att resa tältet och montera kaminen. Lagarbetet är viktigt för att lyckas på den korta tiden.

De grupper som har en deltagare som gjort värnplikten klarar sig lite bättre än de andra. Men trots det är det inte helt enkelt att resa tältet utan en förklaring hur man gör.

Den sista stationen är skytte. Spelarna får prova på att skjuta Ak-5. Säkerheten är som alltid mycket viktig, innan någon kommer i närheten av vapnen gör instruktörerna en säkerhetsgenomgång. Sedan får spelarna låna hörselkåpor. Två och två går de sedan ut på skjutbanan tillsammans med var sin instruktör.
– Det är kul att prova på att skjuta, tycker Viktor Klintsten.

Storvreta har blivit inbjudna till Luftstridsskolan eftersom Försvarsmakten är huvudsponsor av svensk innebandy. Träning och hälsa är en viktig del i Försvarsmaktens vardag, till exempel får alla anställda träna tre timmar i veckan på arbetstid. Det är en av anledningarna till att Försvarsmakten valt att samarbeta med Innebandyförbundet. En annan är att det är en jämställd sport som både lätt att utöva och konditionskrävande.

Tisdagskvällen blev ett annorlunda avbrott i uppladdningen inför årets säsong för Storvreta. Den första seriematchen, borta mot Varberg, kommer man att spela i Schweiz den 15 september.