Röjdykardivisionen rekryterar

"Hjärtat pumpar och lungorna känns som de ska sprängas. Kroppen är full med mjölksyra men du förmår dig ändå att fortsätta. Bara lite till, kör nu, snart är det över."

Allsidig träning är bra förberedelser inför den kompletterande prövningen. Foto: Combat Camera/Försvarsmakten
Med hjälp av signaler från visselpipan så får du instruktioner om vad du ska göra under vattenfyspasset.
Med hjälp av signaler från visselpipan så får du instruktioner om vad du ska göra under vattenfyspasset. Foto: Kenny Fors/Försvarsmakten
Med hjälp av signaler från visselpipan så får du instruktioner om vad du ska göra under vattenfyspasset. Foto: Kenny Fors/Försvarsmakten

I Karlskrona från den 19 till den 22 november kommer killar och tjejer att testas om de har de psykiska och fysiska förutsättningarna för att kunna bli röjdykare. Kraven är högt satta vilket krävs för att man ska klara att jobba som röjdykare på Röjdykardivisionen.

– Självklart är det en fördel om du har mycket erfarenhet av att vara i vatten och kan simma bra men det är absolut inte avgörande för att klara testerna. Det som du måste ha är förmågan att pressa dig lite extra, att fortsätta fast det gör ont och inte ge upp, säger Emil Silfverberg.

Han vet för han har klarat testerna och är utbildad röjdykare. Han är nu den som övervakar och är ansvarig när testerna genomförs.

– Vi har märkt att många personer som kommer för att genomföra testerna inte vet riktigt vad de ger sig in på och därför så är det många som misslyckas, säger Emil.

Är man nyfiken på hur kompletterande prövningen går till så kan man följa länken längst ner.

– Den senaste gången vi gjorde testerna var det 2 av 20 som klarade dem. Röjdykardivisionen startar en dykutbildning i början på nästa år och just nu finns det platser kvar. Vi hoppas på många godkända vid nästa kompletterande prövning så att platserna fylls upp, säger Emil.

För att de som är intresserade av att bli röjdykare så anordnas ett prova på tillfälle lördagen den 6 oktober mellan 11:00 och 15:00 på Berga.

– Alla som vill testa på lite vattenfys och få tips och trix för sin träning är välkomna. Vi hoppas att de personer som kommer får förståelse för vad som krävs för att klara testerna, säger Emil.

Det kommer inte vara mindre jobbigt för att det är ett prova på tillfälle. Emil utlovar ett hårt pass som kommer att sitta i dagen efter.

– Vi ställer väl ut hinkarna på bassängkanten som vanligt, säger Emil och ler.