Omväxlande arbete med samverkan

Ett av de svenska samverkansteamen, benämnt Liaison and Monitoring Team C2 (LMT C2), är beläget i ett hus i centrala Pristina, huvudstaden i Kosovo. Här arbetar Magnus Sälde med samverkan.

Josefin Ingsén, Sara Schiller, Jesper Karlsson, Therese Kullberg och Magnus Sälde. Foto: Morgan Bäckström/Försvarsmakten
En manifestation för Syriens barn på Pristinas paradgata, Mother Teresa gatan.
En manifestation för Syriens barn på Pristinas paradgata, Mother Teresa gatan. Foto: Magnus Sälde/Försvarsmakten
Kosovos södra spets ligger avsides och en rejäl bil är att rekommendera om man ska ta sig dit.
Kosovos södra spets ligger avsides och en rejäl bil är att rekommendera om man ska ta sig dit. Foto: Magnus Sälde/Försvarsmakten
En manifestation för Syriens barn på Pristinas paradgata, Mother Teresa gatan. Foto: Magnus Sälde/Försvarsmakten
Kosovos södra spets ligger avsides och en rejäl bil är att rekommendera om man ska ta sig dit. Foto: Magnus Sälde/Försvarsmakten

– Om arbetet ska beskrivas med ett enda ord så är det omväxlande, säger Magnus Sälde.
Han befinner sig på plats i Pristina med sina tio kollegor som tillsammans bildar ett samverkansteam.

Deras uppgift är att försöka känna av pulsen i samhället. I det arbetet ingår möten med olika människor, allt ifrån politiker på regeringsnivå till barn på förskolor.
– De här träffarna kan innebära att vi möter en stor tacksamhet för det som KFOR eller svenska soldater har gjort, men det kan även vara vrede över det förgångna och vardagens problem, säger Magnus Sälde.

I Pristina anordnas det även en hel del konserter, idrottsevenemang och gudstjänster.
– Vår närvaro är en del av normalbilden när något är på gång, säger Magnus.

En annan del av samverkansofficerarnas vardag är att närvara vid demonstrationer och protester av olika slag. Rådgivarens uppgift är då att observera, förhoppningsvis går demonstrationerna lugnt till.
– De brukar vara fredliga och inte sällan präglade av humor, säger Magnus Sälde.
Kommunen är stor och inom området som svenskarna ansvarar för ingår en del landsbygd. De övervakar även den administrativa gränslinjen mot Serbien.

All verksamhet dokumenteras och blir till rapporter som ligger till underlag för högre chefs uppfattning om situationen i Kosovo.
– Med andra ord är de olika samverkansteamens uppgifter viktiga för KFOR, säger Magnus.
Det är mycket som ska genomföras av de elva svenskar som jobbar på C2, och det är snarare regel än undantag att det både blir tidiga morgnar och sena kvällar då arbetsdagarna är långa.

Just därför tar de vara på den lediga tid som de får och försöker hålla söndagar fria från tjänst. Härom veckan åkte halva teamet ner till bergsområdet i de avlägsna södra delarna av Kosovo. Här ligger en bergstopp som kallas Busterica-Maja Ksulja Priftit, fritt översatt prästens topp.
På denna bergstopp möts Kosovo, Albanien och Makedonien och platsen markeras av ett treriksröse. Toppen ligger på imponerande 2 100 meter över havet och utsikten är något speciellt.

– Även vägen dit är fascinerande och när vi stannar till i en by flockas nyfikna människor kring våra bilar. Vi konverserar på knackig tyska och då är vi glada för det vi fick lära oss i skolan, säger Magnus Sälde.
Efter en dag på utflykt är personalen redo för en ny vecka och nya utmaningar.