Intensiva jägardygn

Att fungera som jägarsoldat kräver goda fysiska och mentala förutsättningar, det kräver också utbildning i metoder och rutiner när uppdrag och insatser ska genomföras. Just nu pågår den fem veckor långa grundkursen jägartjänst barmark vid jägarbataljonen i Arvidsjaur med totalt 22 deltagare.

Grundkurs jägartjänst barmark är inne i tre intensiva insatsdygn, här bild från onsdagens eldöverfall. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Dennis Arda studerar kartan inför nästa insats.
Dennis Arda studerar kartan inför nästa insats. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Dennis Arda studerar kartan inför nästa insats. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Sedan 2001 genomförs grundkurs i jägartjänst vid jägarbataljonen i Arvidsjaur. Kursen syftar till att ge nyanställda officerare och soldater vid jägarbataljonen en grundlagd förmåga att lösa de uppgifter som ingår i jägarbataljonens verksamhet i ett av motståndaren behärskat område. Kursen kan även genomföras av personal från andra förband. Deltagarna ska efter kursen självständigt kunna planera och leda en jägargrupp med strid och spaning som huvuduppgift och i enlighet med jägarbataljonens standardförfaranden. Deltagarna ska efter kursen kunna verka som instruktör i patrulltjänst.

Hela insatscykeln

Tisdagen den 25 september inleddes tre insatsdygn som syftar till att deltagarna ska få grundläggande förståelse för insatsförberedelser och planeringsmetodik. Eleverna är uppdelade i grupper, precis som de hade ingått i ett operativt jägarförband. När respektive jägargrupp fått sin uppgift vidtog åtgärder enligt ett standardförfarande. Analys av uppgift, planering, förberedelser, order, genomförande och återrapportering. 
– De får öva hela insatscykeln under tre dygn så att de lär sig alla rutiner i samband med att de får order om en insats av något slag. Det kan vara spaningsuppdrag, eldöverfall eller uppdrag att förstöra fiendens sambandsmöjligheter som till exempel en radiomast, berättar kapten David Engström, kurschef.

Begränsat med sömn

Efter varje utförd insats tilldelas grupperna varsin ny uppgift och så rullar det på under de tre insatsdygnen.
– Det här är ett intensivt skede i kursen där tanken är att de ska få känna på att arbeta under press och när de blir väldigt trötta. Under insatsdygnen blir det bara ett par timmars sömn per natt. De kommer att få ännu bättre förståelse för hur viktigt det är med inlärda rutiner när man blir trött och har svårt att fatta beslut, fortsätter David Engström.

Dennis Arda kommer från Malmö och studerar just på specialistofficersprogrammet i Kvarn och är en av deltagarna på kursen i Arvidsjaur.
– Hittills har kursen bara gett mig positiva signaler. Grundnivån på utbildningen är hög vilket är viktigt om vi ska kunna lära oss att verka som jägarpatruller. Vi får mer och mer förståelse för varför vi får nöta in dessa standardförfaranden, säger Dennis Arda.

Deltagarna vid årets kurs är officerare och soldater från jägarbataljonen och Livregementets husarer, K 3, samt även en finsk jägarofficer från Jägarbrigaden i Sodankylä.

I januari 2013 genomförs grundkurs jägartjänst vinter, den kan man söka om man tidigare gått barmarkskursen. Är du intresserad av den utbildningen, GMU och en framtid som tidvis eller kontinuerligt tjänstgörande soldat vid Arméns jägarbataljon? Anmäl ditt intresse redan nu till rekrytering-i19-ajb@mil.se