HMS Kullen leder

Multinationella övningen DANEX/Northern coast fortsätter fram tills på fredag till i södra Östersjön. Fjärde sjöstridsflottiljens fartyg HMS Kullen och HMS Trossö deltar i övningen.

HMS Kullen är snart på väg till hem efter en väl genomförd övning. Foto: Marcus Åhlén / Försvarsmakten
"LFO, bekämpa luftanfall i bäring 240." "Uppfattat...Målet är bekämpat."
"LFO, bekämpa luftanfall i bäring 240." "Uppfattat...Målet är bekämpat." Foto: Försvarsmakten
Även fast fartygen har högteknologisk utrustning så har fortfarande utkiksposten en viktig uppgift.
Även fast fartygen har högteknologisk utrustning så har fortfarande utkiksposten en viktig uppgift. Foto: Försvarsmakten
På bryggan så körs båten men för att komma till fartygets "hjärta" så får du ta dig till stridsledningscentralen.
På bryggan så körs båten men för att komma till fartygets "hjärta" så får du ta dig till stridsledningscentralen. Foto: Försvarsmakten
"LFO, bekämpa luftanfall i bäring 240." "Uppfattat...Målet är bekämpat." Foto: Försvarsmakten
Även fast fartygen har högteknologisk utrustning så har fortfarande utkiksposten en viktig uppgift. Foto: Försvarsmakten
På bryggan så körs båten men för att komma till fartygets "hjärta" så får du ta dig till stridsledningscentralen. Foto: Försvarsmakten

För några dagar sen genomförde HMS Kullen en skarpskjutning på mål i luften och på ytan. Det kanske inte låter så avancerat men tänk att du åker i formering med fem andra fartyg och alla ska skjuta på uppkommande mål med skarp ammunition. HMS Kullen ledde fartygen i styrkan vilket innebar att de bestämde vilka fartyg som skulle skjuta på vilka mål och när.

– Att koordinera en styrka där samtliga enheter skjuter skarpt på både yt- och luftmål är intressant och kräver mycket planering och fokus. Men för att vara ärlig så är det bland det häftigaste jag har gjort som luftförsvarsofficer, LFO, ombord på flottan fartyg, säger Carl Nobel.

HMS Kullen är ett minröjningsfartyg vilket innebär att fartyget och dess besättning är experter på att hitta och oskadliggöra minor. Under de sista dagarna på övningen kommer HMS Kullen fokusera på just detta. Men det kommer att ständigt finnas en hotbild från ytan och från luften. Detta ställer höga krav på samtliga befattningstagare. Med den välplanerade och höga ambitionsnivå som övningsledningen visar är det lätt att fångas i den spelade verkligheten. Övningsledningen är en grupp människor som bestämmer vad som ska hända i övningen. 

– Det är och har varit en givande övning för alla som deltagit. Det är bra att öva luft- och ytförsvar samtidigt som vi genomför minröjning. Nu har vi fått oss en ordentlig dos av allt vi är avsedda för att göra, säger Björn Eriksson som är stridsledningsofficer ombord.

När fartygen och dess besättning slänger tamparna iland på fredag så kommer nog många att vara glada att få sova i sin egen säng utan risk för att bli väckt av ännu ett påhittat scenario från övningsledningen.