Hårda strider under måndagen

Som tidigare kommunicerats attackerades svenska soldater i måndags när de var på uppdrag tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor och ett civilt minröjarteam i västra delen av det svensk-finska ansvarsområdet. Striden pågick i flera timmar.

Ett av de svenska fordonen, en personterrängbil 6, även kallad Galten, hade vid tillfället gått sönder och soldaterna försöket bärga fordonet. Truppen blev beskjutna med finkalibrig eld på platsen. Den fientliga elden besvarades, varefter motståndarna snabbt drog sig tillbaka på motorcyklar från platsen. Arbetet med det trasiga fordonet fortsatte, men efter stund besköts truppen återigen kraftigt av motståndare. Svenskarna besvarade då elden.

En larmstyrka utgick från Camp Monitor som är belägen i staden Shebergahn och flygunderstöd kallades in, men ställdes senare in på grund av dåligt väder. Under tiden upphörde beskjutningen på platsen.

Lite senare, sju kilometer bort, besköts svenskarna igen med finkalibrig eld och raketgevär av en styrka som uppskattades till ett tiotal personer.

Den svenska styrkan begärde då flygunderstöd igen. Ett stridsflygplan av typen F 16 skickades ut för att göra en ”show of force”, det vill säga en överflygning på låg höjd med syfte att avskräcka ytterligare attacker.

Mindre än en timme senare var den svenska styrkan på väg norrut i riktning mot staden Shebergahn. Rapporter om att 40 till 60 motståndare rörde sig i området kom samtidigt från de afghanska säkerhetsstyrkorna som fanns i området. Ett amerikanskt taktiskt stealth-bombplan av typen B2 tog över understödet av enheterna på marken.

Senare på kvällen mötte den tidigare anfallna svenska styrkan upp larmstyrkan som utgått från Camp Monitor i Shebergahn. Den trasiga personterrängbilen, Galten, lastades upp på ett annat fordon för snabbare transport.
Hela styrkan var tillbaka välbehållna på Camp Monitor i Shebergahn senare under natten. Inga större skador hade skett på varken personal eller materiel.