Försvarsmakten mitt i Göteborg

Det är inte varje dag Försvarsmakten dundrar in i Göteborg och tar över området runt Operan. Men i helgen hände det. Anledningen? Att visa upp Sveriges mest intressanta arbetsplats förstås.

Gustav och Patrik har fartyget Skaftö som arbetsplats där de jobbar som däcksmatros respektive kock. Fördelarna med Försvarsmakten är enligt dem båda variationen av arbetsuppgifter och att ingen dag är den andra lik.
Gustav och Patrik har fartyget Skaftö som arbetsplats där de jobbar som däcksmatros respektive kock. Fördelarna med Försvarsmakten är enligt dem båda variationen av arbetsuppgifter och att ingen dag är den andra lik. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Gustav och Patrik har fartyget Skaftö som arbetsplats där de jobbar som däcksmatros respektive kock. Fördelarna med Försvarsmakten är enligt dem båda variationen av arbetsuppgifter och att ingen dag är den andra lik. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten

Nu är Försvarsmakten inte det mest intressanta alternativet för alla givetvis, men för den som vill, och kan, finns mycket att upptäcka. En rad förband från södra Sverige fanns på plats för att ge en inblick i vad Försvarsmakten egentligen är och vilka som jobbar där. Och varför.

– Folk är väldigt nyfikna och entusiastiska över att vi gör det här. Och det är också kul att få chansen att göra folk uppmärksamma på att vi faktiskt finns här i Göteborg, för det tror de inte, säger Gustav Karlsson som under Försvarsmaktsdagarna visar runt intresserade besökare på sin arbetsplats, fartyget Skaftö som till vardags har sin hemmahamn just i Göteborg.

Här arbetar han som däcksmatros, ett arbete som innebär att varje arbetsdag skiljer sig från den föregående. Och det är lite det som är charmen med jobbet enligt Gustav.

– Jobbet är otroligt varierande och omväxlande. Och om det är så att man känner att man tröttnat finns möjligheten att vidareutbilda sig och utvecklas. Det finns alltid mer att lära, eller nya områden att ge sig in i.

Inte ett jobb för alla

Förbanden som deltog vid helgens aktiviteter fick möta en stor och nyfiken publik. Och många tog steget att anmäla sitt intresse för den grundläggande militära utbildningen, GMU, dit det är dags att söka om man vill ha en chans på en plats vid nästa utbildningsstart.

– Vi berättar om hur man går tillväga om man vill utbilda sig och börja jobba i Försvarsmakten, och dessutom om hur man förbereder sig för utbildningen genom till exempel fysisk träning, säger Josefina Björkstrand som är på plats i Göteborg i egenskap av rekryteringsinformatör. Är man intresserad av jobbet måste man få rätt förutsättningar att klara av det, och dessutom ha rätt förväntningar på vad det innebär. Det är inte alltid fullt ös och häftigt utan det är bitvis långsamt och jobbigt, men det är en del av det. Man uppskattar ju inte det som är bra om man inte har något att jämföra med. Och det passar ju inte för alla så det gäller att man tänkt igenom beslutet och vet vad det innebär.

För den som känner att Försvarsmakten är den mest intressanta arbetsplatsen som finns är det inte svårt att ansöka om en plats - men det är inte helt lätt att få en. Det krävs mycket för att kunna arbeta som soldat eller sjöman och man måste vara beredd att satsa både tid och kraft. Men möjligheterna är oändliga när man väl bestämt sig och med motivation och beslutsamhet kommer man långt. Längre än man kanske trodde var möjligt från början.

Kunde man inte delta i helgen är nästa möjlighet till möte med Försvarsmakten förmodligen inte långt borta. Håll ögon och öron öppna och kolla av uppdateringar av våra övningar och evenemang. Eller om du inte orkar vänta, läs mer här eller varför inte  slå en signal till Rekryteringslinjen?