Ännu en dag i soldatens liv

Övning amfibie är inne på sin tredje dag, nu börjar det bli tungt lite här och där. De tomma och hålögda blickarna är betydligt fler än för bara något dygn sedan

Ibland sker förflyttning i vatten, då gäller det att hålla utrustningen så torr som möjligt Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Tunga robotlådor skulle förflyttas till fots i avsaknad av fordon
Tunga robotlådor skulle förflyttas till fots i avsaknad av fordon Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Tommi Lindqvist tog över kartläsningen från patrullchefen Merkel en stund
Tommi Lindqvist tog över kartläsningen från patrullchefen Merkel en stund Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Det behövdes tunga kulsprutor till fronten, patrullerna fick till uppgift att bära dit dom
Det behövdes tunga kulsprutor till fronten, patrullerna fick till uppgift att bära dit dom Foto: Simon Swiecicki/Försvarsmakten
Tunga robotlådor skulle förflyttas till fots i avsaknad av fordon Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Tommi Lindqvist tog över kartläsningen från patrullchefen Merkel en stund Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Det behövdes tunga kulsprutor till fronten, patrullerna fick till uppgift att bära dit dom Foto: Simon Swiecicki/Försvarsmakten

Fysisk och psykisk ansträngning i kombination med sömnbrist kan få vem som helst att bli både trött och lite trögtänkt. Att inte veta vad som händer härnäst är också en faktor som har påverkan på psyket. Det har våra två soldater Olle Merkel och Tommi Lindqvist fått känna på.

– I natt hade jag en svacka. Vi har varit i gång under så lång tid och det märks att sömnbristen påverkar mer än vad man kan tro. Jag kände för egen del att korttidsminnet blev sämre, jag kommer knappt ihåg vad vi har gjort, sa Tommi Lindqvist

Stridshöjande åtgärder


Efter en stunds funderande kom Lindqvist på vad som hänt det senaste dygnet.
– Nu kom jag på vad vi gjorde. När vi väl kom tillbaka till basen, genomförde vi stridshöjande åtgärder. Vi tvättade oss, bytte kläder, åt och vilade. Under utbildningen har vi ofta pratat om vikten att genomföra stridshöjande åtgärder för att ha uthållighet. Nu fick jag uppleva det på riktigt och de små åtgärderna vi gjorde hade verkligen en förhöjande effekt. Före det hade vi löst en hel del uppgifter, såsom skjutning, hämtning av utrustning som skulle från en plats till en annan och mycket annat som jag inte minns. De här små åtgärderna var verkligen behövliga. Jag såg fram emot vilan, men den blev inte så lång för mitt i natten blev vi påskjutna. Dessutom blev vi utsatta för kemiskt stridsmedel så vi fick strida i skyddsmask, jag blev ganska trött av det. Nu på morgonen har vi vadat över ett träsk, det var kallt men ganska skönt, man vaknade till lite, berättade Lindqvist

Sömnbrist påverkar


När man har blivit utsatt för kemiskt stridsmedel måste man lämna plasten då den är kontaminerad, det vill säga nedsmutsad av partiklar som påverkar människan på ett negativt sätt. Det var alltså dags för Merkel och hans patrull att lämna basen och hitta en ny plats.

– Natten har varit jobbig, alla i patrullen har varit helt ”komiga”, jag har verkligen fått jaga på alla när vi skulle lösa uppgifter. Jag har en ställföreträdande patrullchef som jag tar hjälp av, det är ganska skönt att kunna lasta av varandra. När vi ska lösa olika uppgifter så tvingas vi ofta att jobba i stridspar, då utser jag en ansvarig som ska återrapportera till mig, på vis så får jag bättre koll. Jag försöker att utnyttja gruppens egenskaper så mycket jag kan, sa Merkel

Patrullerna får hela tiden uppgifter som skall lösas, ofta med kort om tid. Syfte med att ge begränsat med tid är bland annat att grupperna skall tvingas att fatta beslut och fokusera på uppgiften under svårare förhållanden. Att tänka klart och fatta rätt beslut blir hela tiden svårare då den fysiska och psykiska tröttheten påverkar individerna allt mer.
– Hittills har jag klarat övningen bättre än vad jag trodde. Det som är kännbart är sömnbristen, det är svårt att tänka klart ibland, sa Merkel

Sömnbristen kommer att bli än mer påtaglig då patrullerna har många uppgifter kvar att lösa, men det är nog inget som soldaterna Merkel och Lindqvist tänker på.