600 firade 60

Drygt 600 gamla och nya fallskärmsjägare samlades lördagen den 8 september i Karlsborg för att fira fallskärmsjägarnas 60-årsjubileum.

Ett vinrött hav av baskrar syns på fallskärmsjägarna som stod uppställda årskullevis för att lyssna både på tal och musik. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Armens musikkår stod för underhållningen under högtidsceremonin. I bakgrunden syns en DC 3 återskapad i samma form, färg och inredning som den första flygmaskin som användes i fallskärmstjänst. Idag används C-130 Herkules.
Armens musikkår stod för underhållningen under högtidsceremonin. I bakgrunden syns en DC 3 återskapad i samma form, färg och inredning som den första flygmaskin som användes i fallskärmstjänst. Idag används C-130 Herkules. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Nytt möter gammalt. Under jubileet förevisades den utrustning som idag används på kompaniet. På bilden syns en automatkarbin 5 med granattillsats.
Nytt möter gammalt. Under jubileet förevisades den utrustning som idag används på kompaniet. På bilden syns en automatkarbin 5 med granattillsats. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Walter Pella en av de värnpliktiga från första årskullen 1952-1953.
Walter Pella en av de värnpliktiga från första årskullen 1952-1953. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Armens musikkår stod för underhållningen under högtidsceremonin. I bakgrunden syns en DC 3 återskapad i samma form, färg och inredning som den första flygmaskin som användes i fallskärmstjänst. Idag används C-130 Herkules. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Nytt möter gammalt. Under jubileet förevisades den utrustning som idag används på kompaniet. På bilden syns en automatkarbin 5 med granattillsats. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Walter Pella en av de värnpliktiga från första årskullen 1952-1953. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten

1952 var året då första värnpliktskullen genomförde den första utbildningen i fallskärmstjänst. En av veteranerna Walter Pella från det året berättar:
– Vi övades och drillades tills det satt i ryggmärgen och när jag blev erbjuden att delta i operation Ostron 1979, 26 år efter mina åtta hopp i Karlsborg tog det två försök i hopphallen för att landningen skulle sitta perfekt. Och jag känner mig fortfarande redo för nya hopp.

Kamratskap

Disciplinen, drillandet och den goda andan har varit fallskärmsjägarens kännetecken genom åren. Sammanhållningen och det goda kamratskapet mellan vapenbröderna syns tydligt denna dag i Karlsborg då de tillsammans pratar minnen och återupplever miljön.
Anhöriga på platsen berättar känslosamt om sina söner, sin make eller sin far som genomfört fallskärmsjägarutbildning på det som numera är 323:e fallskärmsjägarkompaniet. Dock så använder de flesta fortfarande förkortningen FJS.

Det var kapten Nils Ivar Carlborg som etablerade utbildningen i Sverige 1952. Redan 1951 genomfördes en befälsutbildning i Karlsborg. Nils Ivar fick själv sin utbildning 1948 vid Fort Benning i USA.

Under åren har många passerat och gjort karriärer civilt som militärt. En av dessa är den nu avgående armeinspektören, generalmajor Berndt Grundevik som även han fanns med under jubileet.

Men resan kunde redan ha slutat vintern 1953. Walter Pella fortsätter:
– Vi var i Kiruna och hade en åtta dagars slutövning mot norrlandsjägarna. Där stod några från högre ort och skulle besluta om utbildningen höll eller inte, det vill säga att den var tillräckligt bra för att få fortsätta. Men vi slog jägarna i alla discipliner och utbildningen fick fortsätta. Vi satsade allt för vi ville inte förlora, avslutar Walter med stolthet i rösten.

”Betala med svett för att undvika blod”

I USA liksom i Sverige var tjänsten som fallskärmsjägare frivillig. Under Försvarsmaktens värnpliktstid fick man söka till tjänsten och genomföra extra prov. Allt handlade om att inte ge upp. Utbildningen är också lika hård 2012 som 1952. Grundaren kapten Nils Ivar Carlborg lär ha sagt ”Betala med svett för att undvika blod”.

Tornie Ottersten, nuvarande chef för fallskärmsjägarkompaniet berättade i sitt tal till besökarna.
– Mycket har förändrats på 60 år men förvånansvärt mycket är lika. Det stora naturområdet Tiveden norr om Karlsborg är lika djupt och svårframkomlig i oktobernatten då som nu. Ryggsäcken måste fortfarande bäras och trots lättare material så blir den bara tyngre och tyngre för varje år som går. Skidorna är också fortfarande av trä. Samma krav ställs på dagens fallskärmsjägare som för de fallskärmsjägare som startade för 60 år sedan och övriga generationer. Vilja, mod och uthållighet är ledstjärnan för en fallskärmsjägare.