Utbildningskontroll, tävling och teambuilding

– En bra dag, menar Nils Innala på Artilleriregementet i Boden. Hans uppgift var att skydda platsen där kompisarna byter däck och lagar bilen som är ur funktion.

Under tisdagen gick regementet man ur huse för att genomföra gruppfälttävlan. Tävlingen är en gammal tradition som legat vilande under några år, men som nu återupptagits. Meningen är att det ska vara en kombination av utbildningskontroll, tävling och teambuilding.

Det var många diskussioner blandat med skratt som kunde höras i skogen under dagen. Men det var inte bara en lugn promenad, utan på sina ställen var det kämpatagen som deltagarna fick ta fram.

Självklart så bars stridsutrustningen genom hela tävlingen, och kontroller gjordes med jämna mellanrum så att kåsan, mössan eller det viktiga första förbandet var med. Saknades något så blev det automatiskt poängavdrag.

De olika lagen gick två olika slingor under dagen, med diverse stationer efter vägen. Vid stationerna skulle de tävlande lösa olika uppgifter på tid, till exempel teknisk tjänst. Där gällde det att byta däck, kontrollera att bilen startade samt fylla i blanketter rätt. Eller vid sjukvårdsmomentet att ta hand om och transportera en skadad på rätt sätt. Andra stationer var en utmaning i kartläsning med måluttag, förbindelseprov, avståndsbestämning/avståndsbedömning, vapentjänst och skjutning med Ak 5.

Tävlingen avslutades på Artilleriregementet efter en snabbmarsch med orientering på ca fyra kilometer.

Övningsledaren Peter Hemphälä konstaterar:
– Det har varit en bra och trevlig dag. Jättebra gjort av alla!