Unga skånska soldater skapade sin egen mäss

Nu har soldaterna på Södra skånska regementet fått sin egen mäss. Efter ett ihärdigt arbete av soldaterna själva, med lite stöd från regementet och från Stiftelsen Ystads soldathem, kunde invigningen ske tisdagen den 21 augusti.

– Detta känns otroligt roligt! I dag är en historisk dag, säger Alexander Linde, ordförande i Södra skåningarnas soldatmässförening.

Nu har de anställda soldaterna på Södra skånska regementet fått sin egen mäss, med nya bekväma soffgrupper. Foto: Carl M Sjöstrand
Ordföranden för Södra skåningarnas soldatmässförening, Alexander Linde spänner det blågula bandet när regementschefen Michael Nilsson klipper till och inviger mässen.
Ordföranden för Södra skåningarnas soldatmässförening, Alexander Linde spänner det blågula bandet när regementschefen Michael Nilsson klipper till och inviger mässen. Foto: Carl M Sjöstrand
Styrelsen i soldatmässföreningen tackade överste Michael Nilsson (i mitten) för hans stöd i uppbyggnadsskedet.
Styrelsen i soldatmässföreningen tackade överste Michael Nilsson (i mitten) för hans stöd i uppbyggnadsskedet. Foto: Carl M Sjöstrand
Ordföranden för Södra skåningarnas soldatmässförening, Alexander Linde spänner det blågula bandet när regementschefen Michael Nilsson klipper till och inviger mässen. Foto: Carl M Sjöstrand
Styrelsen i soldatmässföreningen tackade överste Michael Nilsson (i mitten) för hans stöd i uppbyggnadsskedet. Foto: Carl M Sjöstrand

Idén till en mäss för de nya fast anställda soldaterna på P 7 fick Alexander Linde redan 2010. I april 2011 bildade han tillsammans med sina kamrater Södra skåningarnas soldatmässförening. Alla som var engagerade i föreningen jobbade då på 711 kompaniet, Sveriges strategiska reserv (SR). Det blev inte mycket tid till samlat föreningsarbete eftersom medlemmarna växelvis åkte till Afghanistan, i omgångar, och förstärkte fortsättningsstyrkan där.

– Det har tagit tid men de senaste månaderna har vi jobbat hårt och nu har arbetet gett resultat, konstaterar Alexander.

– Jag vill tacka vår regementschef, överste Michael Nilsson, som har prioriterat detta, gett oss ett stort stöd och upplåtit lokalen. Vårt fina möblemang, snygga soffor, bord, mattor och gardiner har vi lyckats skaffa med stöd av Stiftelsen Ystads soldathem som gav oss ekonomiskt stöd.

I lokalerna var det förr ett soldathem för värnpliktiga så man kan säga att de anställda soldaterna är naturliga arvtagare.

Föreningen har ännu så länge bara ett sextiotal medlemmar men det finns en stor potential med 360 anställda soldater. När P 7 år 2014 har fyllt upp 71:a bataljonen, som ligger först i spåret i Sverige, kommer det att finnas cirka 600 heltidstjänstgörande soldater. Ytterligare 800 soldater kommer att anställas som tidvis tjänstgörande.

– Vår ambition är att rekrytera bland alla kompanier som nu byggs upp på regementet och även att sprida ut styrelserepresentationen, avslutar en glad och hoppfull Alexander Linde, ordförande i Södra skåningarnas soldatmässförening.