Studenter och soldater pratade om livet här och nu

Att kunna hitta Subway, Burger King och bra mjukglass i Skövde - det var några av de önskemål som framfördes under pratstunden på ett café när två soldater och två studenter träffades över en frukost. De pratade med Lisa Lindgren från Skövde kommun om hur de upplever hur det är att bo och leva i Skövde.

Två studenter från Högskolan i Skövde och två soldater från Skaraborgs regemente pratar erfarenheter över en frukostfika med Lisa Lindgren från Skövde kommun. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten
Pontus Saunamäki, i förgrunden, Lisa Magnusson och Jonas Swedberg.
Pontus Saunamäki, i förgrunden, Lisa Magnusson och Jonas Swedberg. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten
Mariam Khan berättar om hur det är att plugga till psykologisk coach.
Mariam Khan berättar om hur det är att plugga till psykologisk coach. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten
Frukostfika kan se ut på många olika sätt, allt från ägg och smörgås till chokladboll.
Frukostfika kan se ut på många olika sätt, allt från ägg och smörgås till chokladboll. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten
Pontus Saunamäki, i förgrunden, Lisa Magnusson och Jonas Swedberg. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten
Mariam Khan berättar om hur det är att plugga till psykologisk coach. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten
Frukostfika kan se ut på många olika sätt, allt från ägg och smörgås till chokladboll. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten

Att Skövde är en bra plats att arbeta och plugga på var tydlig när fyra unga skövdebor möttes för att dela och diskutera sina erfarenheter.  Alla med olika bakgrund men med det gemensamt att de sedan drygt ett år tillbaka har Skövde som gemensam ort för arbete, studier och boende.

– Jag flyttade hit från Stockholm, berättar Mariam Khan, eftersom den utbildning som jag vill gå finns här. Och jag måste säga att jag har blivit positivt överraskad. Skövde är en liten stad men allting finns nära och det är lätt att ta sig till olika ställen.

Svårt att navigera i bostadsdjungeln

Samtalet kom snabbt in på frågan om hur de bor och hur de hittat sina bostäder. Det visade sig att det inte var helt lätt att hitta en bostad i Skövde. Både Jonas och Pontus som är soldater började med att bo på logement på Skövde garnison men hade en längtan att hitta något eget på stan. De löste situationen på olika sätt och i dag delar Pontus en lägenhet med två kompisar i Skövde och Jonas bor i en lägenhet i Skultorp.

– Eftersom jag bor i Skultorp så har jag lite resväg in till stan, men jag tar bussen och tycker att det funkar bra, säger Jonas. Lisa och Mariam studerar på Högskolan och har hittat lägenheter i Skövde. Men de tycker alla fyra att det är svårt att hitta rätt i bostadsdjungeln i Skövde. Allmännyttan erbjuder en kö men för att ha någon chans där så måste man samla poäng över tid och det har ju nyinflyttade ingen möjlighet till. De efterlyser ett bättre system som gör det lättare för nya invånare i staden att hitta bra boende.

Studenter och soldater blir sedda

– Det är lätt att känna sig hemma här, det finns ett helt okej utbud på affärer och uteställen, inte som i en storstad, men okej. Det känns att Skövde försöker och jag känner ett stöd från kommunen. Ta bara det att vi tågade genom stan från Högskolan till Arena Skövde under Nukalaset förra hösten. Vi blev sedda och uppmärksammade. Så tror jag inte det hade varit om jag valt att stanna i Göteborg och läsa där, fortsätter Lisa.

– Avstånden i Skövde är korta, allt ligger centralt, säger Pontus som är från Örebro. Måste erkänna att jag hittills har varit lite dålig på att utnyttja fritidsutbudet. Det har mest blivit att man går ut med polarna på krogen. Men det klart det finns ju mycket som man kan hitta på.

Nya studenter och soldater hälsas välkomna på Nukalaset

Kaffet är urdrucket, smörgåsarna och bullarna slut. Det är dags att bryta upp från ett givande samtal fullt av reflektioner, goda idéer och framtidshopp. Fyra unga Skövdebor med framtiden i sikte. På frågan vad de skulle vilja skicka med som utvecklingspotential till staden så var de fyra väldigt konkreta och enades om möjligheten att kunna hitta Subway, Burger King och bra mjukglass i Skövde.

Snart är det dags för årets upplaga av Nukalaset, närmare bestämt den 28 augusti. Ett evenemang som introducerades förra året för att välkomna nya studenter och soldater till Skövde. Årets upplaga kommer att bli ett hejdundrande kalas när 1400 nya studenter och soldater hälsas välkomna!