Sista minnesenheten hittad på Kebnekaise

Den återstående minnesenheten (Flight Data Recorder) från det norska herculesplanet som störtade på Kebnekaise, hittades vid lunchtid på söndagen. Personal ur Arméns jägarbataljon fann enheten på ett av de brantaste bergspartierna.

"Lådan" hittades under ett sök tillsammans med kriminaltekniker från polisen på rabots glaciär. Foto: Arméns jägarbataljon/Försvarsmakten
De senaste dagarnas trägna arbete gav resultat.
De senaste dagarnas trägna arbete gav resultat. Foto: Arméns jägarbataljonen/Försvarsmakten
Sökstyrkan: AJB, Polisen DVI Team och MSS Bergssektion.
Sökstyrkan: AJB, Polisen DVI Team och MSS Bergssektion. Foto: Arméns jägarbataljonen/Försvarsmakten

Under knappt två veckor har personal ur Arméns jägarbataljon varit på plats på haveriplatsen för att stödja med bergssäkerhet och i sökarbetet. Försvarsmaktens stöd sker på uppdrag av Statens haverikommission.

Agne Widholm, utredningsledare vid Statens haverikommission, bekräftar att det är den återstående minnesenheten ur den så kallade ”Svarta lådan” som är återfunnen. Förra veckan hittades ljudregistratorn (Cockpit Voice Recorder).

– Under kommande vecka lämnar vår personal över minnesenheterna till England som får hjälpa oss att ta ut data. I Sverige finns inte den utrustning och kompetens som behövs för att hantera skadade enheter. Det måste göras väldigt försiktigt.

– Vi är väldigt tacksamma för det stöd vi fått från Arméns jägarbataljon, säger han.