Fart eller soffhäng, här finns det något för alla

Det är soligt och varmt, men folkmassan bara växer och växer. Några väljer att sätta sig i loungen och umgås ett tag, medan andra föredrar att utmana sina vänner i olika tävlingar.

Linbanan visade sig vara väldigt uppskattad bland besökarna. Foto: Leah Zepeda Jorsell
Simon Amgel, 14 år, var en av alla som mer än gärna testade på att hänga upp och ner på en bår.
Simon Amgel, 14 år, var en av alla som mer än gärna testade på att hänga upp och ner på en bår. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Julia Pettersson tar tiden och kontrollerar att deltagarna gör plankan på rätt sätt.
Julia Pettersson tar tiden och kontrollerar att deltagarna gör plankan på rätt sätt. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Joakim Wickström delar ut en vinst till en glad vinnare.
Joakim Wickström delar ut en vinst till en glad vinnare. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Simon Amgel, 14 år, var en av alla som mer än gärna testade på att hänga upp och ner på en bår. Foto: Leah Zepeda Jorsell
Julia Pettersson tar tiden och kontrollerar att deltagarna gör plankan på rätt sätt. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Joakim Wickström delar ut en vinst till en glad vinnare. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten

Mitt i Stockholm pågår just nu Ung08-festivalen som arrangeras för 12 året i rad. Livgardet, Amfibieregementet, Hemvärnet, Försvarsutbildarna och Sjövärnskåren är några av de som representerar Försvarsmakten under Ung08-festivalen den här veckan, och hittills har intresset varit stort. Ett flertal ungdomar, men också nyfikna föräldrar tog sig hit under gårdagen som bjöd på en hel del aktiviteter så som armhäng, jägartest, testa bår, plankan, linbana med mera.

En nöjd Simon Amgel, 14 år, har fått testa på hur det känns att ligga på en bår.
– Det var askul men lite läskigt när den vändes upp och ner, berättar han.

Simon har redan bestämt sig för att det är ute till sjöss han vill vara och siktar på att få jobba ute i Stockholms skärgård i framtiden, men först vill han gärna testa på någon ungdomsverksamhet inom Försvarsutbildarna. En som däremot redan vet hur det är att vara med i en ungdomsverksamhet är Julia Pettersson, 17 år. Hon har varit aktiv inom Försvarsutbildarna i snart tre år och har valt att delta under den här veckan för att dela med sig av sin erfarenhet inom organisationen.

– Det här är en ganska mansdominerad organisation och därför är jag här idag. Jag tycker att det är viktigt att vi lyfter fram det och får in fler tjejer till försvaret. Och jag är här för att visa att det här är kul och förhoppningsvis blir fler tjejer intresserad av att söka, säger hon.

Julia tänker själv  söka till GMU, grundläggande militär utbildning, dock måste hon vänta tills hon har fyllt 18 år. Men det är inte bara Julia som går i tankebanorna inför GMU. Joakim Wickström som är yrkesinformatör för Hemvärnet har under festivalens första dag skrivit in 15 personer till rekryteringskontoret ( intressedatabas för Försvarsmakten), som tänker söka till GMU. Han har lagt märke till att intresset har ökat under dagen.

– Det är många som kommer fram och ställer frågor om de olika utbildningar, och det är alltid lika trevligt att få informera och träffa folk såhär, säger han. 

Personal från Försvarsmakten kommer att fortsätta stå i montern tills på lördag klockan 18.00 för att svara på dina frågor. Men redan på lördag klockan 14.00 kommer vinnaren till tandemfallskärmshoppet att genomföra sitt hopp på Karlberg.