Alltid tillsammans – oavsett uppgift

Flera soffor, två stora TV-skärmar, en testmaskin och ett dussintal människor i uniform samt några civila tjänstemän. Försvarsmaktens närvaro i Pride Park är svår att missa. Med budskapet ”Alltid tillsammans” ger loungen, eller montern, ett välkomnande intryck och bjuder in till samtal.

Från vänster: Johan Fridén, Helena Gerschman och Tova Jertfelt provar Försvarsmaktens testmaskin. Jonas Eriksson från Ledningsregementet agerar instruktör. Foto: Viktor Johansson/ Försvarsmakten
”Folk som kommer fram och pratar med oss är öppet nyfikna till vårt deltagande på Pride”, säger Johan Malmström.
”Folk som kommer fram och pratar med oss är öppet nyfikna till vårt deltagande på Pride”, säger Johan Malmström. Foto: Viktor Johansson/ Försvarsmakten
Cimon Lundberg agerar moderator för Försvarsmakten via Twitter under hela Pridefestivalen. Följ samtalsflödet på Twitter via: ”#forsvarsmaktenpride”
Cimon Lundberg agerar moderator för Försvarsmakten via Twitter under hela Pridefestivalen. Följ samtalsflödet på Twitter via: ”#forsvarsmaktenpride” Foto: Viktor Johansson/ Försvarsmakten
Årets tema för Stockholm Pride är ”Tillsammans”. Därför är Försvarsmaktens festivaldel prydd med ledorden: ”Alltid tillsammans”.
Årets tema för Stockholm Pride är ”Tillsammans”. Därför är Försvarsmaktens festivaldel prydd med ledorden: ”Alltid tillsammans”. Foto: Viktor Johansson/ Försvarsmakten
”Folk som kommer fram och pratar med oss är öppet nyfikna till vårt deltagande på Pride”, säger Johan Malmström. Foto: Viktor Johansson
Cimon Lundberg agerar moderator för Försvarsmakten via Twitter under hela Pridefestivalen. Följ samtalsflödet på Twitter via: ”#forsvarsmaktenpride” Foto: Viktor Johansson
Årets tema för Stockholm Pride är ”Tillsammans”. Därför är Försvarsmaktens festivaldel prydd med ledorden: ”Alltid tillsammans”. Foto: Viktor Johansson/ Försvarsmakten

I Pride Park har en stor monteryta som mera liknar en lounge byggts upp. Sofforna, TV-skärmarna, testmaskinen för simultanförmågan och inte minst personalen skapar ett inbjudande intryck. Johan Malmström var en av de som arbetade i loungen under torsdagseftermiddagen.
–Årets tema ”Tillsammans” är något som vi lever efter varje dag. Vi gör alltid uppgifter tillsammans och då krävs det att man litar på varandra, sade Johan.

Testmaskinen var ett uppskattat tävlingsmoment bland festivalbesökarna. Några som testade på maskinen var Helena Gerschman, Tova Jertfelt och Johan Fridén.
– Det här känns som en interaktiv miljö, ni bjuder liksom in till samtal. Istället för att gå in i en monter känns det här som en lounge, sade Johan.

Nytt för årets festival är satsningen på sociala medier. Samarbetet med kommunikationsbyrån har resulterat i att man anlitat Cimon Lundberg som moderator på Twitter. Han ställer frågor och tar upp aktuella festivalämnen under hashtaggen ”#försvarsmaktenpride”. Han kommer beröra ämnen som till exempel mänskliga rättigheter, normer, och samhällsideal. I själva loungen på festivalområdet kan besökarna se twitterflödet på två stora TV-skärmar.

Under torsdagen var Försvarsmakten också med på ett panelsamtal på Kulturhuset. Arrangörer var Arbetsförmedlingen och tillsammans med representanter från näringslivet samtalade man om HBTQ-frågor i arbetslivet. Generalmajor Gunnar Karlsson som representerade Försvarsmakten kom till tals flera gånger under debatten.
–Det handlar om att man inte ska ge upp i den här frågan. Försvarsmakten representerar det stora samhället och därför ska vi också kunna spegla det, sade han.

I dag, fredag, firar HoF, föreningen för alla HBTQ-personer i ”Försvarsfamiljen” tio år. Mer information om firandet finns att läsa på www.gaysoldat.se.