VX, sarin, Tc99m och harpest

Precise Response 12 i Kanada är nu inne på sin andra vecka och denna började med nationsvisa övningar.

Cameron Center är en övningsanläggning för CBRN. Foto: Catarina Hanell / SkyddC
Rekognoseringsgruppen under insats.
Rekognoseringsgruppen under insats. Foto: Andreas Reinegren / SkyddC
Rekognoseringsgruppen under insats. Foto: Andreas Reinegren / SkyddC

Det svenska teamet inledde med ett C-moment i ett improviserat laboratorium. Efter noggrann rekognosering och detektering som avslutades med provtagning bekräftades gruppens misstankar om att de funnit VX och sarin.

Under tisdagen genomförde Sverige och Finland en gemensam insats mot en trafikolycka där lokal polis fått förhöjda strålvärden på sina dosimetrar. I scenariot hade en buss blivit påkörd av en personbil. Väl inne i bussen fann gruppen en radioaktiv vätska som de identifierade som Tc99m, vilken används inom sjukvården. Prov togs för verifiering och laboratoriets analys bekräftade senare att det rörde sig om Tc99m.

På onsdagen kom rapporter om att ett säkerhetsteam som varit inne i en tvättstuga hade insjuknat. Gruppen fick därför till uppgift att undersöka tvättstugan för att försöka ta reda på vad som gjort männen sjuka. I ventilationsanläggningen hittade de ganska snart två utspridningsanordningar med timer och avstrykningsprov togs på dessa. Laboratorieanalyserna visade att det var harpest som spridits ut med ventilationen.

Från torsdag den 19 juli ingår den svenska enheten i en multinationell insatsstyrka under ledning av Finland med enheter från Belgien, Norge, Sverige och England. 

Internetuppkopplinen i Kanada medger tyvärr inte att fler bilder publiceras.