"Världens bästa sommarjobb"

Jacob Radell, Pernilla Aldrin och Daniel Selling tycker att de har hittat det perfekta avbrottet till sina studier: tidvis tjänstgöring på Livbataljonen. Deras första uppgift blir att bemanna högvakten vid Drottningholms slott under sommaren, så att ordinarie personal kan ta ut ledighet.

Jacob Radell, Pernilla Aldrin och Daniel Selling ser tidvis tjänstgöring på Livbataljonen som det perfekta studieavbrottet. - Här utvecklas man hela tiden. Frågan hur mycket man klarar fysiskt och psykiskt ställs hela tiden på sin spets, säger Pernilla. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Kapten Petri Nylanders vision är att den tidvisa tjänstgöringen på Livbataljonen ska bli mer än ett sommarjobb.
Kapten Petri Nylanders vision är att den tidvisa tjänstgöringen på Livbataljonen ska bli mer än ett sommarjobb. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
”Världens roligaste sommarjobb”, säger flera av soldaterna om jobbet på Livbataljonen. Plutonchef David Ek ser fram emot att jobba med individer som har något annat som huvuduppgift och tillför andra erfarenheter och kunskaper.
”Världens roligaste sommarjobb”, säger flera av soldaterna om jobbet på Livbataljonen. Plutonchef David Ek ser fram emot att jobba med individer som har något annat som huvuduppgift och tillför andra erfarenheter och kunskaper. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Kapten Petri Nylanders vision är att den tidvisa tjänstgöringen på Livbataljonen ska bli mer än ett sommarjobb. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
”Världens roligaste sommarjobb”, säger flera av soldaterna om jobbet på Livbataljonen. Plutonchef David Ek ser fram emot att jobba med individer som har något annat som huvuduppgift och tillför andra erfarenheter och kunskaper. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Under våren rekryterade Livbataljonen ett 70-tal soldater och gruppbefäl för tidvis tjänstgöring. De flesta är före detta värnpliktiga som studerar, men bland dem finns även några som genomfört GMU (grundläggande militär utbildning) och en som jobbar med musik. Tre fullmatade veckor kommer att förbereda dem för högvaktstjänst.
– Vi fokuserar på skyddsvaktsutbildning, vapentjänst, sjukvård och exercis, berättar kapten Petri Nylander, som är ansvarig för att samordna verksamheten för de tidvis tjänstgörande på Livbataljonen.

Intensiva veckor

– Det är soligt väder, vi ligger på skjutbanan och har roligt, man undrar nästan varför vi får betalt, säger Jacob Radell med ett brett leende. Jag studerar juridik och sitter stilla väldigt mycket så jag gillar att få komma ut och röra på mig. 
Som tidigare värnpliktig på Livskvadron vet Jacob vad som väntar: tuffa varma pass på post i solen. Han kommer att arbeta intensivt varannan vecka och vara ledig varannan för att återta studierna i september.
– Det är roligt att få ha grönkläder igen, vara på slottet och jobba med schyssta kompisar för att sedan få vara ledig och hinna vila upp sig, säger Jacob.
Under arbetsveckorna finns det möjlighet för de tidvis tjänstgörande att bo kostnadsfritt på logement i Kungsängen eller på kavallerikasern i Stockholm och få mat på jobbet. Anställningsformen fungerar också för att ge extra tid att fundera på en eventuell fortsatt karriär inom Försvarsmakten.
– Jag har saknat det militära och har funderat både på att söka en fast anställning som soldat eller att plugga till officer, säger Daniel Selling, som gjorde värnplikten som militärpolis och är sommarledig från ingenjörsstudier.

Varva civilt och militärt

Petri Nylander hoppas att sommaren på Livbataljonen ska leda till att så många som möjligt av de tidvis tjänstgörande väljer att fortsätta vara det, och varva ett civilt arbete eller studier med det militära. Det innebär att de krigsplaceras på bataljonen och kan nyttjas för högvakt och vakttjänst på garnisonerna. Det innefattar också kontinuerlig befattningsutbildning, krigsförbandsövningar och så vidare. Petri ser den nya kategorin anställda som ett embryo som kan utvecklas till något riktigt bra.
– De kan stötta den övriga verksamheten om förutsättningarna blir de rätta. Jag tycker till exempel att det ska finnas särskilt avdelade befäl som arbetar kontinuerligt för de tidvis tjänstgörande och man behöver se över tillgången till materiel, kontorsutrymmen, logement och så vidare. Det är viktigt att vi utvärderar verksamheten så att vi kan jobba vidare med rätt saker, säger Petri Nylander.