Teknisk sommarkurs för den som vill veta mer

Under ett par veckor spenderar 25 ungdomar lite tid med att lära känna Försvarsmakten. Den tekniska sommarkursen är i full gång och erbjuder såväl delar ur armén, flygvapnet och marinen.

Pedram Shirinbolaghi går den tekniska sommarkursen med förhoppning om en inblick i soldatlivet.
Pedram Shirinbolaghi går den tekniska sommarkursen med förhoppning om en inblick i soldatlivet. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Pedram Shirinbolaghi går den tekniska sommarkursen med förhoppning om en inblick i soldatlivet. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten

Kursen vänder sig till personer mellan 15 och 25 som vill pröva på hur det är att göra den grundläggande militära utbildningen i kombination med att få jobba med tekniken i Försvarsmaktens fordon, flyg och fartyg. En av dem som sökt är 24-årige Pedram Shirinbolaghi som efter några dagar in i kursen känner sig rätt nöjd, men ändå hoppas på lite mer framöver.
– Jag hoppas vi får pröva på mer av soldatdelarna, det skulle jag tycka var bra. Nu har vi hitills mest fokuserat på fordon och fysisk träning, säger han.
Men han är just här eftersom han är teknikintresserad och den här kursen låter spännande.
– Jag tänkte, varför inte? Jag ville prova på och se vad det är. Och än så länge är det bra och det ska bli väldigt intressant med de andra delarna också, med flyget specifikt. Helikopterpilot skulle säkert vara riktigt spännande! Men det är ju inte heller så lätt…

Stridsvagnar, stridsflyg och stridsbåt

Eleverna anlände till P 4 under måndagen där de utrustades enligt konstens alla regler med uniformer och annan materiel. Därefter var det dags att sätta igång. Bland annat skulle de genomföra Försvarsmaktens multitest styrka och ett beep-test för att få en inblick i de grundläggande fysiska krav som ställs på soldater. De har även hunnit med att lyfta motorn ur en stridsvagn 122, göra sambandsövningar med radio och gå igenom hur en bilmotor är uppbyggd.

Första veckan spenderas på P 4, där man avslutar med en helg i fält med allt vad det innebär. Sedan fortsätter kursen på Skaraborgs flygflottilj, F 7, och avslutas i Karlskrona på Marinbasen, MarinB.

Vad gör man då efter det här? Pedram får se.
– Jag kan tänka mig att jobba i Försvarsmakten någon gång, men vi får se. Det beror lite på hur det känns efter att allt är klart här. Jag funderar även på säkerhetsbranschen, men man vet aldrig, avslutar han.