När du har semester åker Anna till OS i London

Den 27 juli startar den 78:e olympiaden. På plats under spelen finns Anna Nyström som till vardags arbetar i Enköpings garnison. Hon kommer att tillsammans med två domarkollegor döma fotboll.

I sommar bor Anna Nyström i London och dömer fotboll tillsammans med sina domarkollegor. Olympiska Spelen startar den 27 juli, fotboll spelas från den 25 juli hela perioden till OS slut den 12 augusti. Foto: Elin Göthe Nord/Försvarsmakten
Så här jobbar Anna till vardags, på Försvarsmaktens logistik med kundmottagning på produktionsledning Tele i Enköping.
Så här jobbar Anna till vardags, på Försvarsmaktens logistik med kundmottagning på produktionsledning Tele i Enköping. Foto: Elin Göthe Nord/Försvarsmakten
Så här jobbar Anna till vardags, på Försvarsmaktens logistik med kundmottagning på produktionsledning Tele i Enköping. Foto: Elin Göthe Nord/Försvarsmakten

– Det ska bli riktigt, riktigt roligt, ler Anna med hela kroppen. Det är faktiskt 23e året som jag dömer fotboll, berättar Anna och fortsätter:
– Sedan VM i Kina 1990 då kvinnor fick börja döma som assisterande domare har det varit min dröm att döma ett större mästerskap. När den drömmen gick i uppfyllelse 2011 då jag, Jenny och Helen blev uttagna av FIFA att döma VM i Tyskland, kändes det fantastiskt. Att nu få toppa det med att döma fotboll i OS, som är den största idrottstävlingen av dem alla. Det slår allt.

Vardagsliv och domarliv

Till vardags arbetar Anna på Försvarsmaktens logistik med kundmottagning på produktionsledning Tele i Enköping där hon arbetar inom kundrelationer, felanmälan och beställningar. Anna berättar att det är tack vare ett bra team av förstående kollegor och en bra arbetsgivare som det är möjligt att ha en parallell karriär som elitdomare.
– I perioder blir det mycket resande vilket går att kombinera med det vanliga arbetet tack vare att Försvarsmakten är en tillåtande arbetsgivare. Förutom att uppmuntra träning och tävling får vi träna tre timmar i veckan på arbetstid till exempel, påpekar Anna.
– Det räddar många timmar med familjen! Vi domare måste rapportera vår träning och fysiska status till International Federation of Association Football (Fifa), som organiserar fotbollsdomarna. Anna berättar att hon alltid tränar med pulsklocka och skickar in träningsdagbok till Fifa.

Framgång bygger på teamwork

Anna arbetar med de två kollegor, huvuddomaren Jenny Palmqvist och Helen Karo, som liksom Anna är assisterande domare. De tre har hunnit bygga upp ett bra samarbete.
- Vi känner varandra väldigt väl både på och vid sidan om planen. Vi kan läsa av varandras kroppsspråk och behöver inte använda headset för att prata. Vi förstår varandra ändå. Det är teamwork.

Anna pausar för ett tag och funderar lite.
- Att döma fotboll är liksom att arbeta i Försvarsmakten ett lagspel. Jag tycker att jag tar med mig och har nytta av erfarenheter från båda världarna. På båda ställen måste jag vara flexibel, kunna ta snabba beslut, anpassa mig efter huvuddomaren på planen, eller mina kollegor på kontoret, följa gruppen och samtidigt veta vad jag bidrar med och vad jag kan.

Än så länge vet inte Anna och hennes kollegor vilka matcher de kommer att döma under OS.
- Det vore såklart roligt att få döma finalen men det beror på dels vilka som spelar i final, eftersom vi inte får döma det svenska laget. Men det beror också på hur vi presterar under de matcher vi dömer, berättar Anna.

Semestern då, hur blir det med den när man åker och jobbar då alla andra har semester?
- Jo, men jag ska ju vara ledig två dagar när jag kommer hem, berättar Anna. Så lite ledigt får jag i alla fall!