Många intresserade av Försvarsmakten i Visby

I Visby hamn ligger stödfartyget HMS Carlskrona under Almedalsveckan. Fram till och med torsdag är fartyget öppet för besök mellan 13:00 och 16:00. Runt 400 personer tar chansen varje dag att möta besättningen och se verksamheten. Sjömännen Magnus Holmberg, Mikael Alanen och Tobias Möller är tre ur besättningen som visar brandbekämpningsutrustningen för besökarna.

Sjömännen Magnus Holmberg, Mikael Alanen och Tobias Möller trivs med att visa upp sitt arbete. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Besökarna är frågvisa och intresserade.
Besökarna är frågvisa och intresserade. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
HMS Carlskrona ligger förtöjd i Visby hamn till torsdag kväll.
HMS Carlskrona ligger förtöjd i Visby hamn till torsdag kväll. Foto: Magnus Jönsson/Försvarsmakten
Besökarna är frågvisa och intresserade. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
HMS Carlskrona ligger förtöjd i Visby hamn till torsdag kväll. Foto: Magnus Jönsson/Försvarsmakten

– De flesta besökare blir positivt överraskade över hur öppna vi är. De flesta tror nog att vi militärer är mer hemlighetsfulla, säger Mikael Alanen.

Tjejerna och killarna ur besättningen har planerat ett omfattande program för besökarna, där man visar allt ifrån vapen till manöverbryggan och fartygets olika småbåtar. Dessutom finns en helikopter 15 ombord som visas av personal ur Helikopterflottiljen.

– Det märks att folk är nyfikna på vad vi gör och ställer många frågor. Därför tycker jag att det är bra att vi finns på plats och ger besökarna en möjlighet att bilda sig en egen uppfattning om Försvarsmakten, säger Magnus Holmberg.

Besättningen har arbetat hårt under dagarna i Visby. De har dock hunnit med att se en del av staden. Närmast väntar en välförtjänt semester och för Magnus, Mikael och Tobias blir det att lämna fartyget som varit deras arbetsplats under flera år. De ska nämligen gå utbildning till specialistofficer de närmaste åren för att därefter komma tillbaka till sjötjänst.

– Jag ser fram emot skolan, men visst känns det en smula vemodigt att lämna fartyget och kamraterna ombord, avslutar Tobias Möller.

HMS Carlskrona ligger i Visby fram till torsdag kväll då fartyget sätter kurs mot hemmabasen Karlskrona.