VM-silver till Försvarsmakten

Erik Öhlund från Elfsborgsgruppen i Göteborg tog silver i militära-VM i orientering i Danmark på måndagen. Han erövrade den första medaljen inom orientering i modern tid till Försvarsmakten.

Silvermedaljör Erik Öhlund, Sverige och guldmedaljör Valentin Novikov, Ryssland. Foto: Johan Håkansson/Försvarsmakten

Erik Öhlund gjorde ett mycket starkt lopp från start till mål, en idrottsinsats i hård konkurrens bland cirka 100-talet löpare. Han lade beslag på andraplatsen bakom ryssen Valentin Novikov efter en mycket imponerande insats på herrarnas långdistans över drygt 11 km. Silvret är den första medaljen inom orientering i modern tid för Sverige. Även Pål Skogtjärn, Livgardesgruppen och Oskar Svärd, Göta ingenjörregemente, bjöd på mycket bra prestationer i det tuffa startfältet.

Militära VM i orientering, eller Military World Orienteering Championship, MWOC 2012, genomförs i Aalborg, Danmark mellan den 8 till 14 juni. 26 nationer är representerade vid årets MWOC och många nationer deltar med orienterare som även i det civila tillhör den yppersta eliten. 2013 genomförs MWOC i Sverige med Göta ingenjörregemente, Ing 2, i Eksjö som arrangerande förband.

Silvermedaljören Erik Öhlund tillhör en del av Försvarsmaktens idrottsatsningar som leds av Försvarsmaktens idrotts- och friskvårdsenhet vid Militärhögskolan Karlberg. Erik kommer från Elfsborgsgruppen som tillhör Försvarsmedicincentrum vid Göteborgs garnison.