Succédag i Göteborgs garnison

I strålande sol genomfördes Garnisonens dag i Göteborg lördagen den 26 maj. Folk kom i en ständig ström under hela dagen för att se förevisningar, utställningar och få höra föreläsningar i på olika teman.

Göteborgs garnison rekryterade nya medarbetare. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
De båda musikkårerna underhöll besökarna.
De båda musikkårerna underhöll besökarna. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Båtarna och fartygen i hamnen drog mycket publik.
Båtarna och fartygen i hamnen drog mycket publik. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Maria och Elin tog sin lunchpaus i hamnen.
Maria och Elin tog sin lunchpaus i hamnen. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
De båda musikkårerna underhöll besökarna. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Båtarna och fartygen i hamnen drog mycket publik. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Maria och Elin tog sin lunchpaus i hamnen. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten

Det gjorde säkert sitt till att det var ett samarrangemang tillsammans med Statens Fastighetsverk och deras Hemliga Rum. Devisen på annonserna som vi tillsammans hade innan arrangemangen var ”Passa på – Nu och Då – Samtidigt” blev självuppfyllande.

Först var man i Oskar II:s fort och fick se hur de hade det på den tiden sedan gick man över till Försvarsmakten och fick se modern utrustning och fordon och fick höra och se hur det svenska försvaret fungerar nu i realtid.

Ingen nämnd och ingen glömd av de förevisningar och utställningar som var under dagen och som drog mycket nyfiken publik. Det var en härlig syn när man promenerade ner i hamnen och såg alla människor som stod i kö för att köpa köttbullar och mos av Hemvärnet och sedan satt utefter kajerna och åt i solskenet samtidigt som de kunde studera folklivet och båtarna i hamnen. Och till detta så spelade Hemvärnets Musikkårer, Göteborg och Borås. De spelade både tillsammans och var för sig. De avslutade dagen med ett potpurri av ABBA-låtar som blev mycket väl mottagna.

Förutom allt nytt och att alla militära enheter i garnisonen fanns stridsförevisningar av militärhistoriska traditionsföreningar i tidstypisk uniformering och utrustning. Så fanns Kustbevakningen på plats i hamnen och visade sitt fartyg KBV 05, Sjöpolisen visade en av sina polisbåtar och länsordningspolisens hundförarenhet visade upp sig.

Staten Fastighetsverk hade räknare och hade en summa på att cirka 10 000 personer hade besökt Hemliga rum i Göteborg och det var nog inte färre besökare vid Göteborgs garnison.