Röjdyk genomför kompletterande prövning

Utanför Örlogshamnen i ett soligt Karlskrona står ett gäng förväntansfulla personer. Stämningen i gruppen verkar vara avspänd och många skrattar, men alla vet är att några tuffa dagar väntar. Det är dags för kompletterande prövning för att bli röjdykare.

Genomgång av vad de olika tecken som man använder under vattenfyspasset. Foto: Försvarsmakten
Tre kilometer på 13 minuter och 45 sekunder är kravet för att kunna bli röjdykare.
Tre kilometer på 13 minuter och 45 sekunder är kravet för att kunna bli röjdykare. Foto: Försvarsmakten
Vid dessa övningar gynnas du inte av att lyfta tunga vikter på gymmet. Träna crossfit eller annan träning som aktiverar hela kroppen.
Vid dessa övningar gynnas du inte av att lyfta tunga vikter på gymmet. Träna crossfit eller annan träning som aktiverar hela kroppen. Foto: Försvarsmakten
Att du har vattenvana är en klar fördel för att du ska klara testerna.
Att du har vattenvana är en klar fördel för att du ska klara testerna. Foto: Försvarsmakten
Tre kilometer på 13 minuter och 45 sekunder är kravet för att kunna bli röjdykare. Foto: Försvarsmakten
Vid dessa övningar gynnas du inte av att lyfta tunga vikter på gymmet. Träna crossfit eller annan träning som aktiverar hela kroppen. Foto: Försvarsmakten
Att du har vattenvana är en klar fördel för att du ska klara testerna. Foto: Försvarsmakten

Totalt är det sjutton stycken personer som testas vid detta tillfälle.

– Jättekul att så många som vill bli röjdykare. Röjdykardivisionen söker folk och vi hoppas att så många som möjligt blir godkända, säger löjtnant Emil Silfverberg. Han är röjdykare och ansvarig för genomförandet av den kompletterande prövningen.

Nästan omedelbart så sätter testerna igång, här ska inte någon tid kastas bort. På med träningskläder och iväg för att genomföra löp- och styrketester.

– Den tre kilometer långa banan är flack och tidskravet är 13 minuter och 45 sekunder, säger Emil.

Redan första dagen är det tre stycken personer som lämnar den kompletterande prövningen.

– Det är ganska vanligt att det händer. För att bli röjdykare så måste du uppnå våra uppsatta krav, det kommer vi aldrig att tumma på, säger Emil.

Under kvällen genomförs självpresentationer för att lära känna varandra bättre.

– När det är jobbigt och du känner dig fysiskt utmattad så kan din kamrats stöd vara avgörande för att du ska orka lite till. Så självpresentationen syftar lite till att hjälpa under morgondagens vattenfyspass, säger förstesergeant Kenny Fors. Han är också röjdykare och instruktör under den kompletterande prövningen.

Klockan ringer tidigt och många av de som ska testas har nog inte sovit särskilt gott på grund av vad denna dagen har att bjuda på, vattenfys. Trampa vatten, ner på botten, rulla runt, upp på kanten, armhävningar, över under och tillbaka igen. Detta är något som du inte klarar om du inte har tränat ordentligt.

– Vattenfysen är tung det vet vi om och har man inte tillräcklig vattenvana så blir det svårt. Samtidigt vill jag inte avskräcka någon att försöka. Du behöver inte vara elitsimmare, jag har varit med och godkänt personer med olika bakgrund. Det handlar mer om den mentala biten, att bita ihop och köra vidare trots lufthungern sätter in, säger Emil.

När de som testas får det sista direktivet att simma 300 meter i valfritt tempo så återstår fem personer. De andra har brutit på egen begäran eller blivit bortplockade av instruktörerna.

– Att personer bryter är inte ovanligt, säger Emil.

Nästa dag är det dags för ytterligare ett vattenfyspass. Denna gång innehåller vattenövningarna moment som ingår när utbildningen som röjdykare börjar.

Efter detta vattenfyspass återstår endast en medicinsk undersökning och en provtryckning ner till 50 meter i en tryckkammare.

– Har man kommit så här långt i uttagningarna så brukar det inte vara några hinder för att bli godkänd. Vecka 27 kör vi nästa kompletterande prövning för att bli röjdykare. Hoppas vi kan godkänna många nya framtida kollegor, säger Emil.

Om man har frågor om Röjdykardivisionen eller om testerna så e-posta din fråga till: blirojdykare@mil.se