Ni har alla gjort en insats

I hällande regn och snålblåst tog styrkan som utgjort FS 22 emot tacktal och de anhörigas jubel. Efter en sex månader lång tjänstgöring i Afghanistan stod nu styrkan uppställda på Karlsborgs fästning för medaljceremoni i ledning av arméinspektören Berndt Grundevik.

Överbefälhavaren delar ut medaljer, Roger Nilsson närmast kameran. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Försvarsministern Karin Enström  höll tal till FS 22, här tillsammans med Sverker Göranson & Anders Silwer.
Försvarsministern Karin Enström höll tal till FS 22, här tillsammans med Sverker Göranson & Anders Silwer. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Fyrbenta hjältar, hundar är en viktig resurs i insatsområden.
Fyrbenta hjältar, hundar är en viktig resurs i insatsområden. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Stolta anhöriga tog emot sina nära och kära.
Stolta anhöriga tog emot sina nära och kära. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Försvarsministern Karin Enström höll tal till FS 22, här tillsammans med Sverker Göranson & Anders Silwer. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Fyrbenta hjältar, hundar är en viktig resurs i insatsområden. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Stolta anhöriga tog emot sina nära och kära. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

– Ni har alla gjort en stor insats, jag är stolt över att ha fått tjänstgöra med er och vara er chef. Ni här hemma har också gjort en stor insats, tack för det, sa överste Anders Löfberg i sitt tacktal till FS 22 och deras anhöriga.

Med på ceremonin var också överbefälhavaren general Sverker Göranson, insatschefen Anders Silwer och försvarsministern Karin Enström. Försvarsministern som nyligen varit på besök i Afghanistan höll ett kort tal till soldaterna och officerarna, hon berömde också de insatser som gjorts och nämnde i sitt tal att hon själv har sett skillnaden som insatserna har åstadkommit från hennes första besök i Afghanistan 2008 och fram till det senaste besöket helt nyligen.


Chefen för OMLT, överstelöjtnant Roger Nilsson var också nöjd med insatsen som han, soldaterna och officerarna ur andra amfibiebataljonen hade slutfört.
– Vi har lyckats väl med vår insats tack vare det stöd som funnits både från regementet, men inte minst de riktiga "hjältarna". Det är Ni samtliga anhöriga i form av livskamrater, familjer och alla andra som är de som dragit det största lasset. Varmt tack och jag hoppas ni nu får en skön tid tillsammans med oss hemvändande under den kommande ledigheten. Ett särskilt varmt tack riktas till de eldsjälar ur Invidzonen som på ett fantastiskt sätt stöttat vår insats sedan den inledande anhörigträffen på Berga ända fram tills idag, sa Roger Nilsson.


Regnet till trots så var det många anhöriga som var på plats, en och annan glädjetår syntes hos de anhöriga när truppen marscherade in i allén på Karlsborgs fästning.
– Jag är så glad att min brorson är hemma. Jag kommer att gråta när jag ser honom, hoppas att det inte syns i regnet, sa en stolt faster.