Försvarsministern besökte framgångsrik minröjningsinsats

Minröjningsfartygen HMS Vinga, HMS Sturkö och HMS Ulvön tillsammans med 44:e röjdykardivisionen har sedan den 28 maj genomfört minröjningsinsatsen SCOP (Safety Clearance Operation) i området utanför Falsterbo. Fem minor har oskadliggjorts och ett stort antal minankare har dokumenterats för vidare analys. Försvarsminister Karin Enström besökte under måndagen insatsen.

Försvarsministern leds av förstesergeant Mathilda Larsson in med undervattensfarkosten för att identifiera ett bottenobjekt. Foto: HMS Ulvön/Försvarsmakten
En tysk mina oskadliggörs utanför Falsterbo under försvarsministerns besök.
En tysk mina oskadliggörs utanför Falsterbo under försvarsministerns besök. Foto: HMS Ulvön/Försvarsmakten
HMS Ulvön är ett av minröjningsfartygen i insatsen.
HMS Ulvön är ett av minröjningsfartygen i insatsen. Foto: HMS Ulvön/Försvarsmakten
En tysk mina oskadliggörs utanför Falsterbo under försvarsministerns besök. Foto: HMS Ulvön/Försvarsmakten
HMS Ulvön är ett av minröjningsfartygen i insatsen. Foto: HMS Ulvön/Försvarsmakten

Området utanför Falsterbo minerades av främst tyska och brittiska stridskrafter under båda världskrigen. Totalt beräknas 175 000 minor fällts i Östersjön och västerhavet under de båda världskrigen. Varje år oskadliggör marinen ett antal minor. Dessa minor kan utgöra en fara vid sportdykning, fiske eller undervattensarbeten som exempelvis utläggning av kablar eller projektering av vindkraftverk.

– Minröjning är fartygens huvuduppgift och det är naturligtvis roligt att även i fredstid kunna bidra till säkrare kuster, säger fartygschef Martin Göth.

Under måndagen besökte försvarsminister Karin Enström 33:e minröjningsdivisionen. Besöket ägde rum på minröjningsfartyget HMS Ulvön, där HMS Sturkö och hennes röjdykare bidrog med att oskadliggöra en tysk mina. Försvarministern, med bakgrund inom bland annat det fasta minsystemet inom före detta kustartilleriet, visade stort intresse och förståelse för minröjningsfartygens förmåga och fick bland annat prova på att själv styra undervattensfarkosten nere vid botten.

För några veckor sedan röjde marinen minor utanför Gotska Sandön och i närheten av Fårösund, och nu alltså ytterligare fem minor utanför Falsterbo.