Söker efter bomber på volleybollplanen

En svettdroppe rinner långsamt ner för Emil Brihalls panna. Han är koncentrerad, närmast sammanbiten, när han långsamt sveper minsökaren över den stekheta sanden. Plötsligt hörs ett intensivt pipande ljud i hans hörlurar:– Här är den, jag har hittat bomben, säger Emil glatt till sin kamrat som står vid sidan av. Det är utbildning i att söka efter bomber på schemat.

Målet med utbildningen är att i stort sett alla soldater ska kunna söka efter bomber, även de som inte har det som primär arbetsuppgift. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
Emil Brihall lär sig hantera en minsökare på volleybollplanen på den svenska militärbasen Camp Northern Lights.
Emil Brihall lär sig hantera en minsökare på volleybollplanen på den svenska militärbasen Camp Northern Lights. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
Emil Brihall och Daniel Gabrielsson lyssnar och tittar när instruktören förevisar hur minsökaren används.
Emil Brihall och Daniel Gabrielsson lyssnar och tittar när instruktören förevisar hur minsökaren används. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
Emil Brihall lär sig hantera en minsökare på volleybollplanen på den svenska militärbasen Camp Northern Lights. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
Emil Brihall och Daniel Gabrielsson lyssnar och tittar när instruktören förevisar hur minsökaren används. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten

Ett tiotal soldater och officerare har samlats på strandvolleybollplanen på den svenska militärbasen Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Det är sen förmiddag och instruktören demonstrerar hur man söker efter gömda sprängladdningar. Ett av de största hoten i Afghanistan är just hemmagjorda vägbomber, och det är sådana som soldaterna under övningen ska lära sig leta efter:
– Vi lär ut grundläggande kunskaper i att söka. Målet är att alla soldater ute i fält ska ha den elementära kunskapen att hantera utrustningen och kunna leta efter sprängladdningar, säger Frans Eriksson som håller i utbildningen.
– Vi kör en heldag med respektive pluton, och vi hoppas kunna repetera längre in i missionen, konstaterar han.

Emil Brihall gör sitt första utlandsuppdrag. Han kom till Afghanistan för ungefär två veckor sedan och har inte som ordinarie arbetsuppgift att hantera en minsökare:
– Men det är viktigt att kunna hantera all teknik som enheten har. Jag ska ju också kunna hjälpa till med att söka efter exempelvis vägbomber om det skulle behövas, säger Emil med allvarlig min och lägger till:
– Just nu har vi lagt ut lite prylar i sanden som vi letar efter, och det går riktigt fint! Utrustningen är bra, avslutar Emil innan han åter tar på sig hörlurarna, torkar svetten från pannan och greppar minsökaren.