Herculesgänget är redo

Idag den 19 maj är SAE C-130 operativa, det vill säga redo att börja flyga uppdrag. Från och med nu och fyra månader framåt ska de flyga både gods och personal runt om i Afghanistan.– Vår personal är bekväma med vad ska göra. Till stor del är det samma gäng som varit här tidigare, så de är hemtama med miljön och i luftrummet, säger Johan Edlund, chef SAE C-130.

Styrkan SAE C-130 med sitt Herculesplan är redo att flyga gods och personer runt om i Afghanistan. Foto: Johan Lundgren/Försvarsmakten

Nytt för den här styrkan är att de har med sig en flygsäkringsstyrka på sex personer, plus en hund som är tränad att sniffa upp bomber.
– Det kommer att finnas tillfällen när de behövs. Till exempel när vi landar på flygplatser där skyddet inte är fullgott eller när vi flyger afghansk personal. Just nu får säkerhetsstyrkan utbildning på planet, säger Johan Edlund.

Herculesplanet kommer inte vara en svensk resurs utan en transportresurs inom ITAS, Intra Theater Airlift System, som är en pool med ungefär ett dussin flygplan i. Men det svenska bidraget är mycket effektivt och utgör en stor del av det som ITAS har att tillgå. Eller som en ur besättningen uttryckte det - viktmässigt kan vi göra lika mycket som kanske tre eller fyra av de tyska planen

– Vi kommer att flyga 80 timmar i månaden, fem dagar i veckan med max sex destinationer per dag, så det blir tidiga mornar och sena kvällar. Men vi börjar med varannan dag, säger Johan Edlund.

SAE står för Swedish Air Element.