Hemvärnet krigsförbandsövar i Arboga

Torsdagen den 10 maj kommer 100 militära fordon åka i kolonn mellan Enköping och Arboga. Det är en av Ledningsregementets två hemvärnsgrupper - Upplands- och Västmanlandsgruppens som har krigsförbandsövning. På söndag tar de samma väg tillbaka.

Västmanlandsgruppens bataljon kommer att under torsdagen den 10 och söndagen den 13 maj köra i kolonn med hundratalet fordon. Foto: LedR/Försvarsmakten

- Det här är första gången på länge som vi genomför en så pass stor övning, säger Bengt Tiberg, chef för Upplands och Västmanlandsgruppen.

Syftet med krigsförbandsövningen är att öva Västmanlandsgruppens hemvärnsbataljonen i mobilisering och insats för att skydda och bevaka prioriterade skyddsobjekt inom bataljonens ansvarsområde. Bataljonen rycker in under början av vecka 19 men huvuddelen av bataljonen samlas torsdagen den 10 maj.

- Hemvärnet fyller en mycket viktig funktion i samhället och i landets försvar. Att genomföra övningar som denna är en mycket viktig del i utbildningen av våra hemvärnssoldater, berättar Bengt Tiberg.

Under torsdagseftermiddagen kommer Västmanlandsgruppens bataljon att förflytta sig från Enköping mot Arboga. Sammanlagt rör det sig om cirka 100 personbilar, lastbilar och terränggående fordon som kommer att åka i kolonn.

På plats i Arboga kommer bataljonen att upprätta bevakning av skyddsobjekt och öva sig i skydd och bevakning. De kommer att öva eskorttjänst och i samarbete med Polisen upprätta vägspärrar som en del i sin träning. Hemvärnet kommer också att under helgen skjuta med lösa skott i området väster om flygplatsen, vid Säterbo och Igelsäter. De boende i området har fått informationsflygblad om detta i sina brevlådor och information finns även på Arboga kommuns hemsida.