Försvarsministern på blixtvisit i Afghanistan

Den intensiva solen uppe på det klarblå himlavalvet steker. Termometern intill landningsbanan på den stora tyska militärbasen Marmal visar 34 grader i skuggan. Vid flyghangarerna står stridshelikoptrar och grönmålade militärflyg. Plötsligt landar ett vitglänsande flygplan som sticker ut i omgivningen, och ut kliver försvarsministern Karin Enström (M).

– Nu har jag arbetat i fem veckor som försvarsminister och en av de första sakerna som jag ville göra var att besöka en insats. Och nu är jag här, säger Karin Enström med ett leende på läpparna.

Besöket är minutiöst planerat, ingen tid får gå till spillo. Under ett dygn ska hon bland annat titta på logistikkedjan, det svenska Herculesflyget, sjukvårdshelikoptrarna, träffa både chefer och soldater. Karin Enström är här för att skaffa sig en uppdaterad bild av insatsen och situationen för de cirka 580 svenska militärerna i Afghanistan.

– Vi politiker, som har skickat hit de svenska soldaterna och officerarna, har stor respekt för vad de gör här. Vi har även ett stort ansvar att påtala för det svenska folket att insatsen i Afghanistan är viktig, uttrycker Enström med allvarlig blick.

Efter någon timme på Marmal kvitterar hon ut skyddsutrustning på förrådet. Det är dags för en halvtimmes bilkörning till den svenska militärbasen Camp Northern Lights utanför Mazar-e-Sharif. Väl där passar hon på att tala med ett par soldater i enskilt rum.
– Det är annars lätt hänt att man bara pratar med chefer. Jag vill även tala med dem som är längre ut i organisationen och som rör sig mycket ute i insatsområdet, berättar hon.

Mötena avlöser varandra, och den afghanska kvällen närmar sig med stormsteg. En middag i matsalen Valhall, sedan väntar en natt med sömn. Men klockan halv sex ringer väckarklockan. Det är dags för några varv på militärbasen, cirka en halvmil är målet. Med på den tidiga löparrundan följer även storebrodern och ambassadören Henrik Landerholm, som är stationerad på Camp Norhern Lights. Efter snabb dusch och lite frukost är det åter dags för några späckade timmar innan flyget lyfter mot Sverige. Det är Karin Enströms tredje visit i Afghanistan, men den första som statsråd.

– Jag är glad över att ha fått vara här, och jag är stolt över vad ni gör, säger hon till soldaterna och officerarna som samlats i matsalen för att lyssna på hennes tal.