En minnessten att gå till

På Veterandagen, den 29 maj, invigdes en minnessten i Halmstad för att hedra de svenska veteransoldater som genomfört uppdrag för Sveriges räkning. – Nu har alla som vill hedra svenska veteransoldater fått en särskild plats att komma till i Halmstad, säger Lennart Klevensparr, chef för Lv 6 och Halmstads garnison, som tagit initiativ till stenen.

Vid en enkel men värdig ceremoni invigdes minnesstenen i Norre Katts park, mitt i Halmstad. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten
Minnesstenen för veteraner avtäcktes av garnisonschef Lennart Klevensparr.
Minnesstenen för veteraner avtäcktes av garnisonschef Lennart Klevensparr. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten
Minnesstenen är en av många pusselbitar i Försvarsmakten samlade arbete för ett bra omhändertagande av veteraner.
Minnesstenen är en av många pusselbitar i Försvarsmakten samlade arbete för ett bra omhändertagande av veteraner. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten
Minnesstenen för veteraner avtäcktes av garnisonschef Lennart Klevensparr. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten
Minnesstenen är en av många pusselbitar i Försvarsmakten samlade arbete för ett bra omhändertagande av veteraner. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten

Med en enkel ceremoni, flankerad av fanor och en trumpetare, invigdes stenen på sin plats i Norre Katts park i centrala Halmstad, på den dag som sedan flera är FN:s ”Peacekeepers Day” och som sedan 2011 firas som Veterandagen med statsceremoniell status, efter regeringens beslut.
– Det är glädjande att vi nu kan ta första steget mot ett lokalt högtidlighållande av svenska insatser utomlands, säger Lennart Klevensparr, chef för Lv 6 och Halmstads garnison. Vi är tacksamma för kommunens stöd och snabba arbete i frågan, som gjort det möjligt att faktiskt inviga stenen just på Veterandagen.

Förbanden i Halmstad kommer inför kommande år att ta fram former för hur dagen ska kunna firas lokalt i Halmstad. Minnesstenen är en av många pusselbitar i Försvarsmaktens samlade arbete för ett bra omhändertagande av soldater i svenska utlandsinsatser, före, under och efter insatsen.

Med vid ceremonin fanns bland annat garnisonspastor Katarina Bäckelin, själv veteran från insatser i Kosovo och Afghanistan, och dessutom tsunamiinsatsen i Thailand. Nu är hon en del av det stöd Försvarsmakten erbjuder veteraner.
– Det är många hjältar som inte får statyer resta över sig, och detta är deras sten, säger hon. Jag tycker stenen var vacker och värdig i sin enkelhet, och det är viktigt att både FN:s och Försvarsmaktens logotyp finns med tillsammans med texten ”I fredens tjänst”.