En dag med marinen

För andra året i rad visade delar av marinen upp sig på Djurgården och i Galärparken. Det fanns möjlighet för besökarna att kliva ombord på fartyg och båtar men också möjligheten att pröva den utrustning som soldater och officerare bar vid utbildning och insatser.

Att testa utrustningen var mycket populärt Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Det krävdes lite teknik för att kasta kasttåg
Det krävdes lite teknik för att kasta kasttåg Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Pensionerade före detta regementschefen Per Gunnar Fenander, höger i bild träffar ung kustjägare
Pensionerade före detta regementschefen Per Gunnar Fenander, höger i bild träffar ung kustjägare Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Utrikesministern Carl Bildt tog sig tid att prata med personalen
Utrikesministern Carl Bildt tog sig tid att prata med personalen Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Det krävdes lite teknik för att kasta kasttåg Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Pensionerade före detta regementschefen Per Gunnar Fenander, höger i bild träffar ung kustjägare Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Utrikesministern Carl Bildt tog sig tid att prata med personalen Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Att genomföra dagar som denna är viktiga då det ger en möjlighet för allmänheten att få en inblick i vad Försvarsmakten och i det här fallet marinen gör. Förutom att visa upp fartyg, båtar och utrustning var kontakten mellan försvarsmaktens personal och besökarna den mest givande delen under den här dagen.
Dagen gav också möjligheten för ungdomar som var intresserade av att genomföra den grundläggande militära utbildnigen en möjlighet att på plats få träffa soldater och sjömän.

– Det har verkligen varit jätteintressant att titta hur det ser ut inuti en stridsbåt och testa den utrustning som soldater och officerare använder, jag blev förvånad över hur tung ryggsäcken var. Jag har också provat på att kasta med kasttåg och inser att jag kanske inte skulle passa så bra som sjöman då jag hela tiden missade ringen, sa en ung besökare.

Med på evenemanget var också stödorganisationen invidzonen vars mål och syfte är att aktivt stödja anhöriga till personal som tjänstgör i olika insatsområden, såsom till exempel Afghanistan.

Ett möte mellan unga och äldre

Dagen var också en nostalgiresa för några. Både före detta värnpliktiga och regementschefer hade tagit sig ut till Djurgården för att träffa gamla kollegor men också för att se de senaste årens utveckling. Den nu pensionerade översten Per Gunnar Fenander började sin militära bana på 1940 talet som inryckande till Vaxholms Kastell och efter många år i uniform avslutade Fenander sin militära karriär som chef för Vaxholms kungliga Kustartilleri Regemente (KA 1) under åren 1977-81.

– Det var en fantastisk tid, det jag uppskattar mest är nog tiden som chef för KA 1. Jag var väl som chef inte den som längtade efter att sitta på kontorsstolen så jag passade på att följa med truppen en hel del, berättade Fernander

Även utrikesministern Carl Bildt passade på att besöka förbanden. Även då Bildt var där på sin fritid, tog han god tid på sig att titta på det som visades för dagen och inte minst passade han på att prata med personalen.

Amfibieregementets frivilliga musikkår stod för underhållningen.