"Barmarksutbildning" i meterdjup snö

Måndagen den 2 april ryckte 19 blivande jägarsoldater in för grundläggande militär utbildning vid Arméns jägarbataljon. Rekryterna tillhör årets andra omgång för GMU. Utbildningsomgången ska vara baserad för barmark, det är dock en sanning med modifikation så här i inledningen av utbildningen på grund av kung Bores ovilja att släppa vinterns grepp i Arvidsjaur.

Förläggningstjänst och strid i meterdjup snö. Foto: Jonas Brobakken/Försvarsmakten
Foto: Jonas Brobakken/Försvarsmakten
Foto: Jonas Brobakken/Försvarsmakten

De 19 rekryterna är uttagna enligt speciella krav för att de sedan kunna fortsätta utbilda sig till fullfjädrade jägarsoldater. Arvidsjaurs placering i norra Sverige samt dess unika höjdläge gör att det är mycket snörikt långt in i maj. Detta har rekryterna i högsta grad fått lära sig hantera, med gott resultat. Förläggningstjänst som genomförts präglas i stora drag av kung Bores ovilja att släppa vinterns grepp.

Rekryterna har hittills kämpat med all ny materiel som de skall hantera, dessutom i ett snödjup på över en meter i terrängen där den ska hanteras. All denna snö, minusgrader och sena nätter med förläggningstjänst bygger karaktär hos rekryterna. Detta är dock bara en liten försmak vad som komma skall om de väljer att ta anställning på jägarbataljonen efter sin GMU.

Skjutningarna som genomförts följer skyttereglementet till punkt och pricka. Detta bidrar starkt till rekryternas snabba utveckling på skjutbanan. Träffbilderna samlas nu tightare och tightare och soldaterna får mer frekvent godkänt i första serien. Mycket utbildning återstår och det med flera veckor innan barmarken kan skönjas. Men rekryterna lär sig mycket varje verksam dag i tjänst och är på god väg att bli blivande jägarsoldater i Försvarsmakten.