Snabbare, högre, starkare!

Patrulltävlingen under krigsförbandskursen för tidvis tjänstgörande soldater plockar fram många viktiga värden för individ, grupp och förbandsledning. Vem är bra på vad, vad kan gruppen och hur fungerar gruppdynamiken?  Tävlingen ger soldaterna en bra möjlighet till självskattning. Räcker jag till och vad behöver jag förbättra inför nästa övning.

Vinnande grupp spurtar mot mållinjen efter tio timmars patrulltävling. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Ett av hinderbanans många hopp.
Ett av hinderbanans många hopp. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Precisionskast med handgranatsatrapper.
Precisionskast med handgranatsatrapper. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Fysiskt stridsvärdesstationen med armhävningar och sit ups satte fart på pulsen.
Fysiskt stridsvärdesstationen med armhävningar och sit ups satte fart på pulsen. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Ett av hinderbanans många hopp. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Precisionskast med handgranatsatrapper. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
Fysiskt stridsvärdesstationen med armhävningar och sit ups satte fart på pulsen. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten

Patrulltävlingen är också ett bra sätt att lära känna varandra då grupperna består av både soldater och befäl. Tävlingsmomenten bygger snabbt upp en gruppkänsla, identifierar utbildningsbehov och andra åtgärder som måste genomföras framöver. En patrulltävling är också utbildande med kunskapsöverföring under momenten men mest när gruppen utvärderar genomfört moment. Vad gjorde vi bra, vad kan vi göra bättre och vad gjorde vi bäst. Alla får med sig viktiga erfarenheter inom många områden.

Under tio intensiva timmar prövades grupperna i 15 olika moment. Det var klassiska moment som sjukvård, motortjänst, vapentjänst, uthållighet och styrketest. Självklart ingick även hinderbana, handgranatkastning och olika skjutmoment samt det luftvärnsspecifika momentet flygplansidentifiering. Dagen avslutades med trippelmomenten snabbmarsch, orientering och snabbmarsch med spurt.

Några grupper hade redan före start inventerat gruppens styrkor, svagheter, specialkunskaper med mera. En inventering som fördjupades vid varje station när gruppen fått reda på vilken uppgift som skulle lösas. Självklart tog sjuktsköterskan initiativ och ledde gruppen vid sjukvårdsmomenten och skytteinstruktören i gruppen ledde vapentjänstmomenten.

Taktik

Att välja rätt taktik avgjorde stationer som till exempel hinderbanan och handgranatkastningen. Skall vi dela upp gruppen på hinderbanan och vilka mål skall vi fokusera på i handgranatkastningen? Specialkunskaper kom till nytta bland annat vid identifiering av flygfarkoster. Hercules, Superpuma och Black Hawk kunde de flesta, men när det visades profil- och detaljbilder på utländska helikoptrar och transportflygplan var det inte många som hade rätt svar. 

Efter 12 stationer och nio timmars tävling återsamlades alla grupper, resultatlistan presenterades och tävlingsledningen presenterade de avslutande trippelmomenten med jaktstart. Den grupp som toppade resultatlistan startade först och därefter tvåan med en tidsfördröjning som motsvarade poängskillnaden lagen emellan.

De sista momenten var tre km snabbmarsch, därefter orientering med 15 kontroller och slutligen spurtsträckan med två kilometers snabbmarsch in i mål. Första grupp i mål skulle bli patrulltävlingens vinnare. Adrenalinpåslaget var stort hos alla när den ledande gruppen startade. En grupp som alla andra grupper ville komma ikapp och förbi. 

Först i mål efter en rafflande slutsport blev grupp 85. De startade som andra grupp, gick i kapp och vann med 1 minut och 48 sekunder. Dagens starkaste upphämtning gjorde lag 77 som gick ut 7:45 efter ledande grupp, gick om och säkrade sen andra plats. Grupp 76 gick ut som ledare men en felorientering kostade guld och silverplatsen och de fick nöja sig med bronsplatsen.

– Alla har gjort en strålande prestation, jag blir verkligen glad att se det stora engagemang och den kämpaglöd som alla visar upp säger Oskar Hullegård en mycket nöjd stridsgruppchef.  Nu väntar dusch och därefter en välförtjänt middag på mässen för nöjda och trötta soldater som just lagt grunden till en stark stridsgrupp i Luftvärnsregementets 62:a luftvärnsbataljon.