Ombasering – ett kalas för spotters

Under fredagen anlände de utländska flygplanen till Leeuwarden Airbase i Nederländerna som ska delta i den multinationella flygövningen Frisian Flag. Åtta Jas 39 Gripen anlände enligt utsatt tid, och allt dokumenterades av hundratalet spotters.

Med kameran riktad mot skyn. Spotters dokumenterar ankomsten till Leeuwarden Airbase. Foto: Louise Levin
Rob Loonstra noterar noga vilka individnummer som landar.
Rob Loonstra noterar noga vilka individnummer som landar. Foto: Louise Levin
Piet Glas och Rob Loonstra.
Piet Glas och Rob Loonstra. Foto: Louise Levin
Gripenplanen på plats, ombasering gick som planerat.
Gripenplanen på plats, ombasering gick som planerat. Foto: Louise Levin
Rob Loonstra noterar noga vilka individnummer som landar. Foto: Louise Levin
Piet Glas och Rob Loonstra. Foto: Louise Levin
Gripenplanen på plats, ombasering gick som planerat. Foto: Louise Levin

I drygt en kilometer stod bilarna parkerade längs vägkanten utanför basen. Förväntningarna var stora bland de hundratals spotters som samlats vid inflygningen. Klick, klick, klick. Tusentals bilder togs i samband med att stridsflygplan från andra länder anlände till Leeuwarden för deltagande i övningen Frisian Flag som startar måndagen den 16:e april.

Kalas i två veckor

Intresset för militära flygplan är stort bland spotters. De är organiserade i sällskap, bara Aviation Group Leeuwarden har cirka 450 medlemmar från hela Nederländerna. Den två veckor långa övningen kommer det att vara som ett jättekalas med ett digert smörgåsbord för dem.

Utrustade kamerahus och ordentliga zoomobjektiv väntar de tålmodigt vid vägkanten på att fler stridsflyg ska landa in som de kan fotografera. Bussar, bilar, långtradare måste ibland signalera med tutan för att någon kommit för långt ut i vägbanan för att få den perfekta bilden. Det är med livet som insats de ”samlar” på flygplanens individnummer.

Rob Loonstra, för dagen utrustad med kikare, penna och anteckningsblock, noterar flygplanens individnummer.

– Jag gör det för att se om jag har fotograferat dem tidigare. Jag kommer att komma tillbaka andra dagar för att fotografera, säger han.

Han bor i närheten av flygbasen och att fotografera flygplan har han gjort i nästan femtio år och intresset verkar hålla i sig.

– Vi har lite bättre förutsättningar att fotografera på andra sidan basen, på ”Spotters Hill”, berättar han.

”Spotters Hill” är en upphöjd vall där sikten är fri. Trafiken är inte så intensiv där vilket gör det säkrare för dem.

Fyra gånger per år utges deras tidning som är full av information om vilka flygplan som de haft möjlighet att fotografera och vad som är på gång. Övningen Frisian Flag har de skrivit om i den senaste utgåvan.

Piet Glas är pensionerad från sitt tidigare yrke som meteorolog vid Leeuwarden. Även han är medlem i Aviation Group Leeuwarden. Han berättar att de varje månad träffas för att visa filmer och bilder.

– Varje månad träffas vi för att visa filmer och bilder. I kväll kommer vi att träffas inne i centrala Leeuwarden. Du är välkommen dit hälsar han.

Förutom att träffas arrangerar de resor till olika flygbaser och flyguppvisningar runt om i Europa.

Deployering en av målsättningarna

För F 21:s del startar övningen med planering och deployering av förbandet.

– Det är viktigt för förbandet att få öva även att deployera, att vi kan genomföra planerad verksamhet på ett säkert sätt, säger Carl-Johan Edström som är kontingentschef på plats.

Planeringen höll. 12.15 anlände fyra de första Gripenplanen till Leeuwarden och 12.30 de resterande fyra. På måndag startar övningen med så kallade Familiarization flights, där piloterna ska flyga in sig i övningsområdet och de procedurer som det innebär.