Nu startar Combined Joint Staff Exercise

Den 16 april och 10 dagar framåt genomförs en av årets största och viktigaste övningar på Ledningsregementet i Enköping. Övningen Combined Joint Staff Exercise (CJSE) tränar cirka 800 svenska och internationella deltagare i hur internationella militära insatser och krisinsatser leds.

Övningen Combined Joint Staff Exercise (CJSE) 2012 har deltagare både på Ledningsregementet i Enköping men också i Uppsala och Karlskrona. Den här bilden är från CJSE 2010. Foto: Försvarsmakten

Övningen bygger på en datorstödd simulering av händelser som tränar deltagarna i hur de ska agera i ett skarpt läge med en NATO-ledd krisoperation under FN-mandat. Övningen genomförs på Ledningsträningscentrum på Ledningsregementet i Enköping. Ledningsträningscentrum är en av världens ledande anläggningar för att träna och utbilda personal i stabsarbete och insatsledning.

Bland deltagarna på övningen finns förutom svensk personal från samtliga försvarsgrenar även över 200 deltagare från 25 nationer, inkluderande bland andra Finland, Norge, Schweiz och Baltic Defense College.

Övningen har även deltagare i Uppsala och i Karlskrona, men huvuddelen av deltagarna samlas i Enköping för genomförandet av övningen.