Mot Nederländerna och Frisian Flag

På fredag den 13:e april lämnar åtta JAS 39 Gripen Kallax för att delta i den multinationella flygövningen Frisian Flag 2012 i Leeuwarden, Nederländerna. Jörgen Marqvardsen chef för 211:e stridsflygdivisionen förväntar sig en tuff övning för deltagarna.

Senaste gången F 21 deltog i den multinationella övningen Frisian Flag var år 2010. Foto: Louise Levin

– Mina förväntningar är att vi ska få en tuff flygövning med svåra hotmiljöer där hela förbandet inklusive mission support element övas, säger han.

Frisian Flag är en återkommande övning där flera länder deltar, både med flyg-, mark- och marina enheter. Övningen sker i en komplex hotmiljö med bland annat luftvärn vilket gör att övningen blir realistisk.

Ett av övningens mål är att planera, öva och utvärdera stora sammansatta flygförband, öva luft- och markmålsoperationer samt lufttankning.

– Vi kommer att få pröva förbandet i våra förmågor, säger Jörgen Marqvardsen.

Övningen ska ge ett kvitto på att stridsflygdivisionen är redo för en eventuell insats detta år, hemma eller någon annanstans i världen.

Huvudstyrkan som består av totalt 79 personer åker till flygbasen Leeuwarden i Nederländerna torsdagen den 12:e april för att vara redo att ta emot de svenska Gripenplanen när de anländer under fredagen.

Övningen pågår 16–20 och 23–27 april.