Utbildning och erfarenhet, grunden för användbara insatsförband

Soldatyrket. Lockande men krävande. Inte för alla. Men för vissa är det en möjlighet som bara måste undersökas, speciellt om det går att kombinera med allt det där andra som man ska hinna med i livet. Lördagen den 3 mars samlades närmare 80 nyfikna på Kvarn utanför Motala för att få veta mer om möjligheten att tjänstgöra tidvis som soldat vid P 4.

För den som besökte informationsdagen på Kvarn fanns mycket att titta på och mycket information att ta till sig om vad tidvis tjänstgöring som soldat egentligen innebär. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Andreas Andersson har just kommit hem från Afghanistan och var intresserad av en fortsättning som tidvis tjänstgörande soldat.
Andreas Andersson har just kommit hem från Afghanistan och var intresserad av en fortsättning som tidvis tjänstgörande soldat. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Andreas Andersson har just kommit hem från Afghanistan och var intresserad av en fortsättning som tidvis tjänstgörande soldat. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten

Tidvis tjänstgöring är idag en möjlighet för dem som gjort värnplikten och därmed har en färdig befattningsutbildning. En sådan person kan gå direkt in i sin befattning med mindre kompletteringsutbildningar för att sedan kunna samtränas med övriga mot ett färdigt och användbart insatsförband. För den som tidigare varit anställd som kontinuerligt tjänstgörande soldat, eller varit iväg på en internationell insats kan detta vara ett mycket bra sätt att fortsätta vara en del av Försvarsmakten även om man valt att i huvudsak gå i en annan riktning i livet.

– Att tjänstgöra tidvis känns som ett bra sätt att ha en fot kvar i Försvarsmakten, säger Andreas Andersson som nyligen avslutat en insats i Afghanistan. Där har han tjänstgjort som stridsfordonsskytt, den befattning som han också hade när han gjorde sin värnplikt på Kvarn för ett tag sedan. Nu är han tillbaka för att lära sig mer om tidvis tjänstgöring för att kunna kombinera soldatyrket med de planerade ekonomistudierna.

– Det som lockar är gemenskapen och att det är roligt. Att åka på utlandstjänst var en otroligt nyttig erfarenhet och det blir en väldig kamratskap. Jag är sugen på att åka igen och då är ju en anställning som tidvis tjänstgörande soldat det som gäller. Det går inte att hitta ett liknande jobb någon annanstans.

Efterfrågad kompetens

I och med den omställning som Försvarsmakten har gjort till anställda soldater och stående förband är det just en anställning som gäller för den som är intresserad av utlandstjänst. Tidigare sökte man till utlandsstyrkan, nu ska man ingå i det förband som har uppgiften att bemanna något av de internationella uppdragen. En påtaglig förändring som gör en anställning som tidvis tjänstgörande soldat till en förutsättning att få vara med. Större delen av soldaterna i Försvarsmakten kommer nämligen i framtiden att utgöras av denna kategori, som har sin huvudsakliga sysselsättning någon annanstans. Ett utbyte av kompetenser som gör att både de civila arbetsgivarna och Försvarsmakten får anställda som kompetensutvecklas inom flertalet områden.

Under dagen bjöds besökarna, som kom från alla möjliga håll i landet, på bland annat en information om vad det innebär att tjänstgöra tidvis som soldat, materielförevisning, möjligheten att umgås med gamla och nya vänner och till sist middag innan det var dags att styra hemåt igen.