Hektiska dygn i Kirunafjällen

Utanför Nikkaloukta turistanläggning står Hemvärnets bandvagnar uppradade. Härifrån har sökningsaktionen efter den norska C-130 J Herkules som försvann under torsdag eftermiddag utgått.

Hemvärnssoldaterna ur lapplandsjägargruppens organisation hjälper till med allehanda transporter till de enheter som deltar i sökarbetet, här lastas ett sjukvårdstält för att transporteras upp i fjällområdet. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Hemvärnssoldaterna Roger Fransson, Hanna Rannerud och Urban Nielsen i hemvärnets ledningsbandvagn i Nikkaloukta. De har bland annat kört personal och drivmedel till Kebnekajse fjällstation.
Hemvärnssoldaterna Roger Fransson, Hanna Rannerud och Urban Nielsen i hemvärnets ledningsbandvagn i Nikkaloukta. De har bland annat kört personal och drivmedel till Kebnekajse fjällstation. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Överstelöjtnant Mikael Nordmark, chef lapplandjägargruppen i samtal med en av poliserna på plats.
Överstelöjtnant Mikael Nordmark, chef lapplandjägargruppen i samtal med en av poliserna på plats. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Hemvärnssoldaterna Roger Fransson, Hanna Rannerud och Urban Nielsen i hemvärnets ledningsbandvagn i Nikkaloukta. De har bland annat kört personal och drivmedel till Kebnekajse fjällstation. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Överstelöjtnant Mikael Nordmark, chef lapplandjägargruppen i samtal med en av poliserna på plats. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten

Mikael Nordmark, chef för Lapplandsjägargruppen, var övningsledare för ett hundratal svenska och norska soldater som övade på Kalixfors skjutfält. När information om det försvunna planet kom ställdes truppen och dess utrustning till räddningsledningens förfogande. Även hemvärnet i Kiruna larmades.
– Vi blev kontaktade efter klockan 17 på torsdagen, inom trettio minuter var jag på kompaniets samlingsplats och vi började lasta bandvagnarna med utrustning och mat. Inom två timmar från larmet var den första bandvagnen på väg till Nikkaluokta och sedan har det varit full fart, berättar Mikael Nordmark.

Roger Fransson, ställföreträdande gruppchef på ett hemvärnsinsatskompani i Kiruna. Hemvärnets roll är att stödja de som deltar i själva sökarbetet.
– Vi har haft det ganska hektiskt sedan vi kom hit. Vi sköter logistiken, kör personal, mat och bränsle till Kebnekajse fjällstation, förklarar Roger Fransson.

Till hjälp för många

Totalt är det 15 hemvärnssoldater och fem yrkesofficerare som finns på platsen.  Björn Andersson, ställföreträdande insatskompanichef, har liksom Roger Fransson ett civilt yrke men har deltagit i räddningsarbetet sedan klockan 21 i går kväll.
– Jag leder logistiken och har koll på bandvagnar och personal så de är tillbaka vid rätt tidpunkt. Hemvärnet sköter även drivmedelsförsörjningen till de norska förbanden och hjälper dem med transporter, säger Björn Andersson.

Förutom några bandvagnsförare som hålls i beredskap på Kebnekajse fjällstation och Nikkaluokta så skickas övrig personal hem på fredag kväll efter mer än ett dygn i tjänst. Efter en kort natts vila återupptogs arbetet på lördagsmorgonen.