Fredlig invasion

Bardu kommun, med sina 3906 invånare, mer än fördubblar antalet personer under Cold Response. Överallt i Troms fylke, med administrativa huvudorten Setermoen, är övningen en stor del av vardagen under två veckor. Konstigt vore väl annat när över 16.000 militärer från 14 nationer finns i området. Trots långa fordonskolonner efter E6:an, flyg och helikoptrar som surrar i luften är lokalbefolkningen överlag positiva.

För Karin Ramberg och Rigmor Kristensen är övningen ett välkomnat inslag som bryter av mot vardagen. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Butikschef Kirsti-Iren Eilertsen gläds över sin toppförsäljning på Statoil i Bardufoss.
Butikschef Kirsti-Iren Eilertsen gläds över sin toppförsäljning på Statoil i Bardufoss. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Vi klarar oss på samma personal men de jobbar övertid, förklarar chauffören Odd Langseth från företaget Senja Avfall
Vi klarar oss på samma personal men de jobbar övertid, förklarar chauffören Odd Langseth från företaget Senja Avfall Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Jag har inte bråttom utan tar min tid i trafiken, säger Geir Vidar Kristiansen.
Jag har inte bråttom utan tar min tid i trafiken, säger Geir Vidar Kristiansen. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Butikschef Kirsti-Iren Eilertsen gläds över sin toppförsäljning på Statoil i Bardufoss. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Vi klarar oss på samma personal men de jobbar övertid, förklarar chauffören Odd Langseth från företaget Senja Avfall Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Jag har inte bråttom utan tar min tid i trafiken, säger Geir Vidar Kristiansen. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

– Övningen livar upp lite, det sker inte så mycket här i Bardufoss nu för tiden, säger Karin Ramberg.

För drivmedelsbutikerna är det självklart ett uppsving. Kirsti-IrenEilersten, butikschef för Statoil i Bardufoss gläds över tillskottet. Hon vittnar om en väldigt stor ökning och butiken har nått säljrekord under övningen. I snitt ligger dagsförsäljningen mellan 30 och 50 procent över det normala. Hela helgen har extrapersonal kallats in och dessutom jobbar butikschefen personligen i affären istället för på kontoret.
− Hade jag haft fler personal hade vi haft nattöppet, nu är min extrapersonal studenter så det fungerar inte, berättar Eilersten.

Hennes familj har inte störts av övningen annat än att de får planera bilturerna och åka i god tid om de skulle bli stående i någon kolonn.
– Trots att vi bor i närheten där helikoptrar startar och landar, har vi inte haft några negativa effekter av övningen. Allt har gått jättebra, jag har inte hört någonting negativt förutom från en ur personalen som haft kriget runt knuten och inte kunnat sova på grund av allt ljud.

Bättre organiserat

Geir Vidar Kristiansen bor cirka fem ml utanför Bardufoss. Han beskriver att övningen verkar vara mycket bättre organiserad nu, jämfört med vinterövningar förr om åren.
− Förr hörde jag klagomål på bland annat markförstörelse, men under de senaste åren har det fungerat bra och jag har aldrig haft några problem med att övningar pågår, säger Geir Vidar Kristiansen. 

Mycket trafik

Företaget Senja Avfall har jour dygnet runt på sina tre lastbilar under övningen.  Odd Langseth är en av lastbilschaufförerna som kör brännbart avfall. Han bor i Botenhågen och har märkt av en ökad trafik men har själv inte blivit direkt drabbad av den.
− Jag ser inga problem, detta sker en gång per år, och det står vi ut med säger Odd Langseth.

Bra för kommunen

Damerna Karin Ramberg och Rigmor Kristensen från Bardufoss är bara glada över den enorma ökningen av militär personal.
− Förr om åren hade vi mer liv och rörelse här med mer värnpliktiga, det brukar jag sakna, men under övningen livas samhället upp igen och det är bara trevligt, säger Karin Ramberg.
De bor så centralt att de väljer att promenera till butiken för att slippa eventuella trafikstockningar.
− Jag lyssnar på radio och där säger de var och när militärkolonnerna befinner sig, så det är inga problem att undvika dem, säger Rigmor Kristensen.