Försvunna herkulesplanet, sökningarna fortsätter

Det norska C-130 Herkules med fem personer ombord som vid 15.00 torsdag den 15 mars tappade kontakten med flygledningen i Kiruna har ännu inte hittats. Ett norskt P-3 Orion flygplan upptäckte klockan 06.07 vämesignaler från en position i sökningsområdet.

En norsk Hercules C-130 J.
En norsk Hercules C-130 J. Foto: Forsvaret / Torbjørn Kjosvold
En norsk Hercules C-130 J. Foto: Forsvaret / Torbjørn Kjosvold

Arbetet i sökningsområdet är i full gång och ett stort antal människor deltar just nu i sökandet på marken. Svensk räddningstjänst fortsätter att leda arbetet med assistans av huvudräddningscentralen i Nordnorge samt svensk och norsk militär. Räddningsledningen meddelade klockan 08.30  att tre av insatsens fyra helikoptrar står på marken redo att påbörja sökningen när bättre väderförhållanden råder.

En norsk Sea King-helikopter har gjort försök att nå det fem kvadratkilometer stora sökningsområdet inklusive Kebenekaises nord- och sydtopp.

Vid 10.30 på fredagen publicerade norska försvaret bilder på de fem som saknas. För stöd med bilder hänvisar vi till det pressmeddelande som finns på det norska försvarets webbplats.

Flygplanet som lämnade Evenes flygplats vid 13.40 tiden på torsdagen hade inga svenskar ombord. Flygplanet var på väg från Evenes till Kiruna för en transport i övningen Cold Response.

Under torsdagskvällen gick det norska försvaret ut med namnen på de saknade. Deras anhöriga är underrättade.

Presskontakt vid den svenska övningsledningen för Cold Response:
Kjell Enquist +46 70-666 89 78

E-post till svenska press- och informationscenter Cold Response:
infoc.swecon@wips.mil.se

Fortsätt följa händelseförloppet på norska Försvarets webbplats www.forsvaret.no

Mer information om övningen hittar du på www.forsvarsmakten.se/coldresponse