Artillerist på prov

Studiebesök i minus 36 grader resulterar i kunskap om att verka i subartktisk miljö. Trots kontrasterna från skolan i Stockholm till praktik vid artilleribataljonen i Boden fick soldatyrket tummen upp.

Lina Karlén tittar närmare på Pansarterrängbil 203A. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
”Vita Blixten” Ett bra sätt att ta sig fram på, säger Linus Andersson.
”Vita Blixten” Ett bra sätt att ta sig fram på, säger Linus Andersson. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
En eld är aldrig fel. Anton Argården och Daniel Freyre värmer sig.
En eld är aldrig fel. Anton Argården och Daniel Freyre värmer sig. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
”Vita Blixten” Ett bra sätt att ta sig fram på, säger Linus Andersson. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
En eld är aldrig fel. Anton Argården och Daniel Freyre värmer sig. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten

Det tog bara några dagar så hade skoleleverna som praktiserade under en vecka på Artilleriregementet bestämt sig. De tänker genomföra grundläggande militärutbildning, GMU, direkt efter gymnasiet. 

Praktik i Boden

Artilleriregementet har under två veckor haft besök från Bernadottegymnasiet i Stockholm. Sju elever har praktiserat vid en av regementets två artilleribataljoner för att bilda sig en uppfattning om hur det är att jobba i Försvarsmakten och artilleriet. De var uppdelade på två grupper som praktiserade en vecka var.

Uniformsyrken

Bernadottegymnasiet är skola som är inriktad mot uniformsyrken. Det vill säga, Försvarsmakten, Räddningstjänsten, Tullen, Kustbevakningen och Polisen. Skolan lägger stor vikt vid att eleverna ska lära sig ledarskap. Både att leda andra men även hur de leder sig själva. Likt Försvarsmakten lägger skolan stor vikt vid fysisk träning.

Galt i djupsnö

Första veckan anlände Anton Argården, Daniel Freyre och Axel Danielsson, som efter att ha hämtat ut utrustning fick följa med personal ur sensorkompaniet till Tåme skjutfält norr om Skellefteå. Där fick de bland annat tillfälle vara med då kompaniet testade att köra Galten i djupsnö, och samtidigt skjuta mot mål från fordonet.
Det är intressant att få vara med och se hur det går till, och hur man tänker vid övningsmomenten, menar Axel Danielsson.

Efter övningen deltog de i vården av materielen, kanske inte det mest roliga. Men en viktig syssla, eftersom materielen ska hålla länge. Självklart fick de även ett titt på Archer, som är det nya pjässystemet inom artilleriet.

Vita blixten

Veckan därpå anlände Lina Karlén, Jovannis Garrio, Linus Andersson och Erik Snöfors till Boden och Artilleriregementet. De fick också delta i en övning. Denna gång med personal ur ett av pjäskompanierna. De blev hejare på de välkända ”Vita Blixten”, det vill säga Försvarsmaktens terrängskidor. Ungdomarna transporterade sig själva på skidor ut till Bodens södra skjutfält där de fick upprätta förläggning.

Eldöverfall

Att bygga förläggning sker inte alltid i lugn miljö, fick praktikanterna erfara. Den fingerade fiendestyrkan hade lokaliserat gruppen och soldaterna med sina elevbesök blev anfallna och påskjutna. Hela övningen med bland annat eldöverfall var mycket lärorik enligt praktikanterna.

Det har varit jätteintressant vecka, vi har verkligen sett mycket och framför allt fått delta i övningarna, berättar Linus Andersson, och fortsätter:
Vi har verkligen känt oss som en i gänget. Jag kommer att söka GMU här.
Jovannis Garrio flikar in:
– Den extrema kyla som är här har jag aldrig upplevt. Men alla har varit så måna om oss och kommit fram och frågat om vi fryser. Dessutom har vi fått många råd om hur vi ska klä oss och hur vi ska göra om vi börjar frysa. Det är bra att kunna, så det tar jag med mig.

Garanterat myggfritt

Under de två veckorna som ungdomarna har besökt Artilleriregementet har det bitvis varit riktigt kallt. Temperaturen har varierat från -3 grader till extrem kyla och -36 grader. Men en temperatur som närmar sig 40 minusgrader fick eleverna utbildning i hur de behåller stridsvärdet, det vill säga tar hand om kroppen så de inte riskerar köldskador men ändå kan lösa sina uppgifter. Att verka i extrem kyla ställer helt andra krav och är mer påfrestande för kroppen. Det är bara att hålla igång hela tiden och inte stå stilla.

Att verka i kallt klimat blev en intressant utmaning och ungdomarna som redan anmält sitt intresse för ett vinterläger.