Afghanistansoldater på utställning

Under några veckor följde fotografen Yvonne Åsell en pluton i den svenska Afghanistanstyrkan. Nu visas ett urval av hennes bilder i en stor utställning på Armémuseum i Stockholm.

"På farligt uppdrag - svenska soldater i Afghanistan" heter utställningen. Bilden är beskuren. Foto: Yvonne Åsell
Yvonne Åsell, som till vardags arbetar för Svenska Dagbladet, följde soldaterna både ute på patruller och under arbetet inne på campen. Bilden är beskuren.
Yvonne Åsell, som till vardags arbetar för Svenska Dagbladet, följde soldaterna både ute på patruller och under arbetet inne på campen. Bilden är beskuren. Foto: Yvonne Åsell
Yvonne Åsell, som till vardags arbetar för Svenska Dagbladet, följde soldaterna både ute på patruller och under arbetet inne på campen. Bilden är beskuren. Foto: Yvonne Åsell

Den första plutonen ur kompaniet Romeo Lima reste till Afghanistan i maj 2011. Men redan under utbildningen i Sverige fanns Yvonne Åsell på plats för att lära känna soldaterna och dokumentera verksamheten.
– Det var lite svårt att komma in i gänget men när vi väl lärde känna varandra så gick det ju bra, säger Yvonne Åsell.

Det blev ytterligare två resor till Afghanistan under det halvår soldaterna i plutonen var på plats i Sheberghan i den norra delen av landet. Yvonne var även med vid hemkomsten till Skövde.
– Jag har gjort ett urval från att de hämtar ut ökenuniformer i Sverige till att de får medalj i Skövde efter insatsen.

Ett hundratal bilder har valts ut för utställningen som öppnar fredagen den 24 februari. Fotona visar soldatens vardag och den pågående verksamheten i Afghanistan. Betraktaren får följa livet på campen, patrulluppdragen och soldaternas möten med lokalbefolkningen.
– Jag tycker utställningen är en fin dokumentation av vad de gjort under den här tiden, säger Yvonne Åsell.